X

Вести за 2016. годину

ВАЗНЕСЕЊЕ ГОСПОДЊЕ – СПАСОВДАН

Vaznesenje-Gospodnje-0003

СРЕДА 24. 05. 2017.

16.00 празнично Вечерње

16.30 – Свечана литија

ЧЕТВРТАК 25. 05. 2017.

08.00 Света Литургија

08.30 Резање славског колача

Након Свете Литургије биће организовано скромно послужење испред храма!

Храм Вазнесења Господњег у Чачку организује поклоничко путовање у светиње: 

Острог

манастир Манасија

манастир Куманица

манастир Морача

манастир Дајбабе

Полазак у суботу 1. јула са паркинга Саборног храма у Чачку, повратак у недељу у вечерњим сатима.

Малолоетна деца би требало да путују са оверним одобрењем родитеља и овереном здравственом књижицом, пасошем или другим важећим документом

Приликом пријављивања потребно је доставити и број важеће личне карте

цен 2400 динара, пријаве у црквеној продавници

OSTROGGGG

Некролог

Упокојење протојереја ставрофора Љубише M.Анђелића

 После краће болести 16. маја у 00:30 у 80 години живота упокојио се у Господу протојереј ставрофор Љубиша М. Анђелић. Покојни прота рођен је 1937. године у селу Остри од оца Милоша и мајке Таисије, у честитој и побожној породици, у којој је одрастао са братом и две сестре. Основну школу завршава у Мрчајевцима, након завршеног основног образовања уписује се у богословију Светог Саве у Београду под утицајем стрица, проте Миодрага, дугогодишњег пароха у Заграђу. Године 1963. венчава се са Радoјком Урошевић из Доње Трепче, а исте године епископ Василије Костић рукополаже га за свештеника и шаље на парохију у Врдила. Након тога прелази у Белановицу, па у Горњи Милановац, затим у Чачак, где службује до пензије 2003. године.Носећи Крст у тешким временима, као верни и пожртвовани служитељ Цркви и народу, завршио је цркву у Богутовачкој Бањи, саградио је парохијски дом у Белановици, започео радове на конаку у Горњем Милановцу и извршио реконструкцију и наставио градњу парохијског дома у Чачку. По његовом благослову 1996.године основан је хор ,,Вазнесењски” при храму Вазнесења Господњег у Чачку, први мешовити црквени хор у Жичкој епархији.Уживао је неограничено поверење епископа Стефана и био дугогодишњи архијерејски намесник, старешина чачанске цркве и судски тужилац Духовног суда Епархије Жичке. Отац је два сина, Миодрага, свештеника у Горњем Милановцу и Стевана; деда три унука. Прота Љубиша остаће упамћен као угледан, поштен и правичан човек, строг најпре према себи па према другима.Опело је служено у параклису при храму Вазнесења Господњег у Чачку у присуству многобројног свештенства и народа. Посмртно слово одржао је његов дугогодишњи пријатељ протојереј ставрофор Драгомир Д. Љубичић. Сахрањен је на градском гробљу у Чачку.

                                                                                            Вероучитељ Ђорђе Радојковић

Света Литургија у суботу 6. маја, на Светог Георгија, биће служена у 04.30 часова

Храм Вазнесења Господњег у Чачку организује поклоничко путовање у светиње: 

Острог

манастир Манасија

манастир Куманица

манастир Морача

манастир Дајбабе

Полазак у суботу 3. јуна са паркинга Саборног храма у Чачку, повратак у недељу у вечерњим сатима.

Малолоетна деца би требало да путују са оверним одобрењем родитеља и овереном здравственом књижицом, пасошем или другим важећим документом

цен 2250 динара, пријаве у црквеној продавници

OSTROG JUN 2

Помен упокојеним свештеницима чачанске цркве

На Побусани понедељак, у први дан после Томине недеље а девети од Васкрсења Христовог, архијерејски намесник трнавски протојереј Мирослав Петров, старешина храма Вазнесења Господњег у Чачку јереј Марко Мирковић и свештенство храма Вазнесења Господњег у Чачку, уз верни народ, посетили су гробове свештенослужитеља и предака на старом градском гробљу на коме се до Другог Христовог доласка чувају кости скоро стотину свештеника од краја 19. века до данас. Многи од њих били су веома истакнуте и уважаване личности, како у Чачку и околини, тако и у Епархији Жичкој, па и читавој Српској Православној Цркви. По први пут до сада организовано и молитвено посећени су њихови гробови, многи деценијама заборављени и запустели, да се отргну од заборава и немара. Заборав и брисање из памћења је од античких времена представљало најстрожу казну. Осуђеност на заборав спровођена је уништавањем, оштећивањем и скрнављењем свих успомена које подсећају на неку личност, а све са циљем изгнанства из памћења потомства и потпуног уклањања из историје. Заборав нечијег имена значио би дефинитивну победу смрти, јер у имену је памћење. Зато на данашњем парастосу када певамо “вечнаја памјат“ знамо да ће имена ових служитеља Божјих, које смо молитвено спомињали мимо свих пролазности, Бог заувек памтити. Кроз речи Исаије пророка говори Господ да ће онима који творе правду Његову и држе Завет Његов дати у дому Свом и међу зидинама Својим спомен и име вечно које се неће затрти. Име које у молитви остаје и у памћењу, а кад је у молитвеном памћењу тада је и у Божјем Памћењу.  Стога нас Црква наша васпитава овим, општим, поменима кроз културу памћења, кроз однос према прошлости. Памћење је, не само услов да се организује живот, него и начин да се победи смрт, што указује на однос између памћења и заборава као живота и смрти. Ми, хришћани, да не живимо у забораву, заувек памтимо на првом месту спасоносну жртву и Васкрсење Христово, у чији спомен се окупљамо и кроз чије Тело и Крв наша имена остају сачувана у вечности. Чврстом вером, данас славећи Васкрслога Христа, Господа Победоносца на местима покоја, до незаборава певамо Христос Васкрсе – Ваистину Васкрсе!

 

Вероучитељ Милош Живановић

фотографије – вероучитељ Ђорђе Чоловић

 

 

Успех хора „Вазнесењски“

Хор „Вазнесењски“ основан је пре 21 године у Чачку при храму Вазнесења Господњег и од свог оснивања поје при Саборној цркви. Пре две године диригент хора постао је Владимир Котлајић а недуго потом забележени су и велики успеси. Наиме, на такмичењу хорова „ХорФест“ у Ваљеву, које је одржано 16. и 17. априла 2016, хор „Вазнесењски“ освојио је три награде; најбољи камерни мешовити хор, најбољи диригент и специјална награда за извођење класичне композиције. Такође, хор „Вазнесењски“ је најактивнији црквени хор у Чачку, а и шире. О квалитету најбоље сведоче многобројне награде којима је потврђен успех хора.

Поред учествовања на такмичењу хор је више пута наступао солистички, посебно у Чачку и на територији Епархије Жичке, затим учешћа на свечаним Светосавским академијама у родном граду. Наравно, поред свих наступа „Вазнесењски“ је превасходно црквени хор који поје на Литургијама Саборног храма у Чачку и представља чачанску цркву широм Епархије Жичке, а и у целој Србији. Хор је мешовити, подмалађен и тренутно броји тридесетак чланова.

Ове године хор се представио на такмичењу хорова „ХорФест“ у Ваљеву а овогодишње учешће остварили су у категорији духовне музике. Споменута категорија је, услед великог интересовања, додата ове године. Такмичење је одржано 23. априла  у „Ваљевској Гимназији“ а представили су се са три композиције;  „VIII руковет (са Косова)“ Мокрањца, „Гласом моим ко господу Воззвах“ (Псалм 141. и 12), „Причастенъ“ Маринковића.

На овогодишњем фестивалу жири су чинили др Драгана Јовановић, доцент за хорско певање на Катедри за дириговање Факултета музичке уметности у Београду и диригент Академског хора „Collegium musicum”, др Јелена Цветковић Црвеница, ванредни професор на Факултету уметности у Нишу и диригент градског хора „Звездице” из Лесковца, и Божана Дивац, наставник теоретских предмета у МШ „Живорад Грбић” у Ваљеву и диригент поп хора „VAcappella.

Поред „Вазнесењског“ учешће су узели и црквени хорови из Србије и то:

Дечји црквени хор „Хаџи рувим“, црква Покрова Пресвете Богородице, Ваљево (диригент Вања Урошевић);

Мешовити црквени хор „Хаџи Рувим“, црква Покрова Пресвете Богородице, Ваљево (диригент Милица Степановић Баба-Милкић);

Хор „Алилуиа“, Београд (диригент Милица Радивојевић);

Црквени хор „Свети краљ Милутин“, Црквена општина Козјак, Липнички Шор, Лозница (диригент Дарко Несторовић);

Камерни хор „Емануил“, Ваљево ((диригент Вања Урошевић);

Мешовити хор „Свети Архиђакон Стефан“, Црква „Свете Тројице“, Краљево (диригент Александар Јаковљевић);

Мешовити хор „Феникс“, „Центар за културу Општине Бор“ (диригент Александар Грубијан).

На проглашењу победника хор је освојио 2. место у оквиру категорије духовна музика, а диригент, господин Владимир Котлајић, добио је 2. награду као диригент. „Вазнесењски“ је овим наградама наставио са успесима које постиже последњих година!

Хор „Вазнесењски“ посебно благодари Епархији Жичкој која је материјално помогла одлазак на такмичење, као и Српској Православној Црквеној Општини при храму Вазнесења Господњег у Чачку.

Вероучитељ Ђорђе Чоловић

 

Света Архијерејска Литургија

Његовo Преосвештенство Епископ жички г. Јустин служио је на Васкрсни понедељак (17. априла 2017. године) Свету Архијерејску Литургију у храму Вазнесења Господњег у Чачку.

Епископ жички Господин Јустин благоизволео је да радост Васкрса Литургијски подели са верницима Чачка. Епископу су саслуживали протосинђел Дамјан (Цветковић), секретар ЕУО епарxије Жичке, протосинђел Сава (Илић), секретар Епископа Жичког, архијерејски намесник трнавски протојереј Мирослав Петров, старешина храма Вазнесења Господњег у Чачку јереј Марко Мирковић, ђакон Драган Милованчевић и ђакон Александар Грујовић. У препуном параклису, поред свештенства, монаштва и верног народа појао је Хор „Вазнесењски”.

Епископ Јустин је у својој беседи честитао присутном монаштву, свештенству и народу празник Светлог Васкрсења Христовог. Подсетио је окупљене да је празник Васкрсења Христовог највећи и најрадоснији празник који хришћани славе, празник и дан када је Господ после својих Страдања, Распећа и смрти васкрсао из мртвих и као такав показао се ученицима Својим у дан којим је победио смрт и отворио врата у вечни живот. Нагласио је да смо кроз дане поста и молитве, који су претходили, кроз богослужбени поредак имали прилику да изнова упознајемо Христа и да Га препознамо као највећег човекољубца. Страдање и смрт које је свесно за нас принео највећи су знак љубави према свакоме од нас. Та вера коју смо седам недеља градили сада се пројављује у свој својој светлости како бисмо пригрлили Господа и препознали Га кроз најчвршће искуство које нам се даје, кроз само Тело и Крв Господа нашега. Владика је благословом завршио своју беседу..

Окупљени народ се, у наставку свете Литургије, причестио светим тајнама Христовим, а празнично сабрање настављено је у парохијском дому уз пригодно послужење.

 

 

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

ВАИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!

20170416_012504

Као припрема за највећи хришћански Празник, Васкрс, Света Православна Црква прославила је Лазареву суботу и сабор Светог Архангела Гаврила, оданије Благовести.

Након Литургије и молитвеног сећања на Васкрсење Лазарево и великог чуда које је Христос учинио, свештенство храма Вазнесења Господњег у Чачку, у поподневним сатима, осветило је врбове гранчице и служило Празнично Вечерње богослужење након којег је из порте Саборне цркве кренула свечана литија.

Литија је молитвено прошла кроз главне улице Чачка и суграђанима донела радост Христовог уласка у Јерусалим. Попут деце која су Христа дочекала и у литији је био највећи број ученика основних и средњих школа. Врбица је дечји празник, Христос је рекао, улазећи у Јерусалим Пустите децу мени, јер таквих је Царство небеско. Та радост и чистота дечјих срца виђена је и данас у прослави Празника.

Славећи велике празнике стално изнова и изнова прослављамо Христа и славу и радост коју је донео свету.

20170408_155046 20170408_155124 20170408_155238 20170408_155306 20170408_162930 20170408_163303 20170408_163729 20170408_163911 20170408_164152 20170408_164331 20170408_164833 20170408_165251 20170408_164818

Храм Вазнесења Господњег позива вас да молитвено прославимо празник Лазареву суботу и Цвети.

Свечана литија полази у суботу у 16.30 из Саборне цркве.

viber image

РАСПОРЕД БОГОСЛУЖЕЊА

У ВРЕМЕ СТРАСНЕ НЕДЕЉЕ

ЛАЗАРЕВА СУБОТА

07.00 СВЕТА ЛИТУРГИЈА

16.00 ПРАЗНИЧНО ВЕЧЕРЊЕ

16.30 СВЕЧАНА ЛИТИЈА

УЛАЗАК ГОСПОДА ИСУСА ХРИСТА

У ЈЕРУСАЛИМ – ЦВЕТИ

08.00 ЛИТУРГИЈА СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ВЕЛИКОГ

ВЕЛИКИ ПОНЕДЕЉАК

07.30 ЛИТУРГИЈА ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА

17.00 МАЛО ПОВЕЧЕРЈЕ

ВЕЛИКИ УТОРАК

07.30 ЛИТУРГИЈА ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА

17.00 МАЛО ПОВЕЧЕРЈЕ

ВЕЛИКА СРЕДА

07.30 ЛИТУРГИЈА ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА

17.00 МАЛО ПОВЕЧЕРЈЕ

ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК

07.30 ЛИТУРГИЈА СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ВЕЛИКОГ

18.00 ВЕЛИКО БДЕНИЈЕ

ВЕЛИКИ ПЕТАК

07.30 ЦАРСКИ ЧАСОВИ

16.00 ВЕЧЕРЊЕ И ИЗНОШЕЊЕ ПЛАШТАНИЦЕ

18.00 ОПЛАКИВАЊЕ (ОПЕЛО) ХРИСТА

ВЕЛИКА СУБОТА

07.00 ЛИТУРГИЈА СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ВЕЛИКОГ

ВАСКРСЕЊЕ ГОСПОДЊЕ – ПАСХА

23.00 ВАСКРСНО ЈУТРЕЊЕ

00.00 (ПОНОЋ) СВЕТА ЛИТУРГИЈА ЈОВАНА ЗЛАТОУСТОГ

07.00 СВЕТА ЛИТУРГИЈА ЈОВАНА ЗЛАТОУСТОГ

ВАСКРСЕЊЕ ГОСПОДЊЕ – ДРУГИ ДАН

08.30 ДОЧЕК ЊЕГОВОГ ПРЕОСВЕШТЕНСТВА ЕПИСКОПА ЖИЧКОГ ГОСПОДИНА ЈУСТИНА

09.00 АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА

ВАСКРСЕЊЕ ГОСПОДЊЕ – ТРЕЋИ ДАН

07.30 ЛИТУРГИЈА СВЕТОГ ЈОВАНА ЗЛАТОУСТОГ

Парастос страдалима у Нато агресији

На дан почетка Нато агресије братство храма Вазнесења Господњег у Чачку служило је парастос у малом парку, покрај споменика палим борцима од 1991 – 1999, између аутобуске и железничке станице страдалима у току бомбардовања. Ту, у близини 1941. године, страдао је и јереј Гојко Ђукнић од бомбе коју је испустио немачки авион.

Поред свештенства учешће су узели и представници градске власти, припадници Војске Србије, МУПа и Удружење ратних војних инвалида и породица погинулих бораца Србије. Окупљенима се обратио и градоначелник господин Милун Тодоровић. Да Господ у Царству Своме прослави све мученике страдале у ратовима за слободу Србије!

Вероучитељ Ђорђе Чоловић

Братски састанак свештенства Архијерејског намесништва Трнавског

Данас, када Света Православна Црква прославља Светих 40 мученика Севастијских – Младенце, свештенство Архијерејског намесништва Трнавског сабрало се у храму Вазнесења Господњег у Чачку да приступи Светој Тајни Исповести.

Свештенство је исповедао протојереј – ставрофор Милован Киковић. По завршетку Свете Тајне Исповести служена је Света Литургија Пређеосвећених Дарова. Литургијом је началствовао протојереј Крстивоје Милуновић а саслуживали су му протојереј Владан Милосављевић, јереј Живко Дамјановић и ђакон Драган Милованчевић. У Саборној цркви у Чачку тренутно се изводе радови на обнови унутрашњости храма тако да је Литургија Пређеосвећених Дарова служена у параклису који се налази у парохијском дому цркве.

Након Литургије свештенство је угошћено на трпези љубави.

РАСПОРЕД БОГОСЛУЖЕЊА У ТОКУ ПРВЕ НЕДЕЉЕ ПОСТА

СРЕДА

06.30 ЛИТУРГИЈА ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА

17.00 МАЛО ПОВЕЧЕРЈЕ

ЧЕТВРТАК

07.30 ЈУТАРЊЕ БОГОСЛУЖЕЊЕ

17.00 ВЕЧЕРЊЕ БОГОСЛУЖЕЊЕ

17.30 СВЕТА ТАЈНА ИСПОВЕСТИ

ПЕТАК

05.00 ЛИТУРГИЈА ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА

17.00 МАЛО ПОВЕЧЕРЈЕ

17.30 СВЕТА ТАЈНА ИСПОВЕСТИ

СУБОТА

05.00 СВЕТА ЛИТУРГИЈА

17.00 ВЕЧЕРЊЕ БОГОСЛУЖЕЊЕ

17.30 СВЕТА ТАЈНА ИСПОВЕСТИ

НЕДЕЉА

07.30 СВЕТА ЛИТУРГИЈА

17.00 ВЕЧЕРЊЕ БОГОСЛУЖЕЊЕ

РАСПОРЕД БОГОСЛУЖЕЊА У ТОКУ  ПОСТА

ПОНЕДЕЉАК

07.30 ЈУТАРЊЕ БОГОСЛУЖЕЊЕ

17.00 ВЕЧЕРЊЕ БОГОСЛУЖЕЊЕ

УТОРАК

07.30 ЈУТАРЊЕ БОГОСЛУЖЕЊЕ

17.00 ВЕЧЕРЊЕ БОГОСЛУЖЕЊЕ

СРЕДА

06.30 ЛИТУРГИЈА ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА

17.00 МАЛО ПОВЕЧЕРЈЕ

ЧЕТВРТАК

07.30 ЈУТАРЊЕ БОГОСЛУЖЕЊЕ

17.00 ВЕЧЕРЊЕ БОГОСЛУЖЕЊЕ

17.30 СВЕТА ТАЈНА ИСПОВЕСТИ

ПЕТАК

07.30 ЛИТУРГИЈА ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА

17.00 МАЛО ПОВЕЧЕРЈЕ

17.30 СВЕТА ТАЈНА ИСПОВЕСТИ

СУБОТА

07.00 СВЕТА ЛИТУРГИЈА

17.00 ВЕЧЕРЊЕ БОГОСЛУЖЕЊЕ

17.30 СВЕТА ТАЈНА ИСПОВЕСТИ

НЕДЕЉА

07.00 ЈУТАРЊЕ БОГОСЛУЖЕЊЕ

08.00 СВЕТА ЛИТУРГИЈА

17.00 ВЕЧЕРЊЕ БОГОСЛУЖЕЊЕ

Светосавска Академија

„Задужбинарство“

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа Жичког Господина Јустина  у присуству високопречасних отаца, монаштва и свештенства Жичке Епархије и многобројних грађана, 27. јануара 2017. године у великој сали чачанског Дома културе, у организацији СПЦО Чачак при храму Вазнесења Господњег, свечано је прослављен празник Светог Саве.

Под окриљем храма Вазнесења Господњег велика сала Дома културе била је испуњена онима који су дошли да празник првог српског Архиепископа прославе заједно са искусним уметницима и младима који су на путу да то постану. Учесници су током програма изговорили и отпевали најлепше стихове посвећене најважнијем српском Светитељу, Христоликом путеводитељу наших живота – Светом Сави.

У духу четврте велике обнове храма Вазнесења Господњег, немањићке Богородице Градачке, тема овогодишње Светосавске академије била је “Задужбинaрство“.

Нису задужбине само цркве и манастири, већ и болнице, домови за сирочад, школе, путеви, чесме. Задужбина је и лепа реч, утеха, помоћ ближњем. Свако добро које се уради за друге, из љубави према Богу. Задужбину није лако градити, велика је то жртва, а на жртву се приноси оно што се највише воли, најдрагоценије, јер жртва је израз љубави. И тако до дана данашњег. Светлећи нам кроз тмину, задужбине, као крајпуташи, обележавају епохе, говоре и уче нас и упућују на добра дела. “  –  Радмила Мишев, ’’Приче из смеђе свеске’’

Пре почетка академије свечано је отворена изложба Средње уметничке школе из Чачка, на тему конкурса “Немањићке задужбине“. Изложбу  је отворио архијерејски намесник Трнавски, протојереј Небојша Дабић. Изложени су најуспешнији радови из области вајарства, дубореза и сликарсва, а најбољим радовима додељене су награде. Током једночасовног програма најлепше емоције пробудили су, својим наступима казивајући и певајући најлепше стихове о задужбинарству, хор “Вазнесењски“, Певнички трио при храму Вазнесења у Чачку (протојереј ставрофор Саша Јоловић, протојереј Мирољуб Јовановић и вероучитељ Ђорђе Радојковић), са посебним жаром и овацијама дочекани су изузетно млади гуслари Јован и Кристијан Павловић из Краљева, КУД „Дуле Милосављевић – Желе“ из Чачка, Глумачка радионица при Дому културе и ученици чачанске Гимназије. Академију су затворили најмлађи учесници, КУД „Бамби“ из Чачка.

Домаћин свечаности био је старешина храма Вазнесења у Чачку протојереј Мирослав Петров. Организатор програма био је јереј Слободан Јаковљевић, за сценарио су се побринули вероучитељи Милош Живановић и Ђорђе Матијевић, за видео продукцију, видео монтажу и техничку подршку био је задужен вероучитељ Ђорђе Чоловић.

Вероучитељ Милош Живановић

Прослава Светог Саве

„Задужбинарство“

27. јануар 2017.

18.30 Свечано отварање изложбе средње Уметничке школе у Чачку

19.00 Свечана Светосавска академија

Велика сала Дома културе у Чачку

Улаз слободан

PLAKAT5

МИР БОЖЈИ, ХРИСТОС СЕ РОДИ!

20170106_16444120170106_17093720170107_011550 20170107_003053

РАСПОРЕД БОГОСЛУЖЕЊА У ТОКУ БОЖИЋА

06. јануар – Бадњи дан

07.00 Света Литургија

16.00 Паљење Бадњака

23.00 Божићно Јутарње

Поноћна Литургија у продужетку јутрења

7. јануар – Божић

07.00 Света Литургија

8. јануар – 2. дан Божића

08.00 Света Литургија

9. јануар – Свети Архиђакон Стефан

06.30 Света Литургија

 „ДАН ПОРОДИЦЕ“

ОШ „Др Драгиша Мишовић“, Чачак

Школска 2016/17. год.

У фискултурној сали основне школе „Др Драгиша Мишовић“, 23.12.2016.год.у 18 часова одржан је турнир – Игре без граница за ученике 6. разреда.

„Породица је место на којем се умови спајају једни са другима. Ако ти умови воле једни друге, њихов дом постаје прелеп као расцветала башта. Али ако ти умови нису у хармонији једни са другима, то је као олуја која уништава башту.“

Приступајући Светој Тајни Брака, младенцима се на главе стављају круне (венци). Они тим чином постају владари малог краљевства које, међутим, не може бити изоловано краљевство издвојено од осталог света.

Поводом обележавања Дана породице, вештину у надметању показали су тимеви родитеља и деце. Сложност породице је важна како у свакодневном животу тако и у такмичењу.Турниј је имао четири игре – надввлачење конопца; ношење пинг-понг лоптице у кашики; полигону препрека и убацивање лопти кроз обруче. Након ове четири игре имали смо изједначен резултат  између одељења 61 и 65, због чега је одржана штафета, након које смо добили победника. Финални резултати били су следећи: 61 је имало 4 поена, 65 – 3, 66 – 2;  62 – 1 поен а 64 је остало без поена, али је зато у овом одељењу био највећи одзив родитеља. Одељење 63 није учествовало у турниру. Наставница Милица Рафаиловић помогла је да игре протекну у спортској атмосфери. Ватрено навијање публике је учинило овај турнир још занимљивијим и успешнијим.

                                                                                    Руководилац стручног већа Верске наставе

Петра Ковач

20161223_181345 20161223_181355 20161223_181505 20161223_181632 20161223_182219 20161223_182227 20161223_182831 20161223_182833 20161223_183028 20161223_183107 20161223_183201 20161223_183400 20161223_183811 20161223_183814 20161223_183822 20161223_183830 20161223_184749

протојереј ставрофор Милић Драговић, промоција књиге „Куцам на врата вашег срца“

Чачанска црква је на дан Светог Лонгина Мученика угостила старешину цркве Светог Марка из Ужица, протојереј ставрофора Милића Драговића. Као рођени Ужичанин на себи носи благослов Господњи да обрађује виноград Господњи свог родног краја. Поред тога што је служитељ у цркви, отац Милић је и богато надарени беседник и духовник. Христос је рекао „ко има даће му се“, дубоко и исправно схваћена парабола коју смо цитирали огледа се на примеру оца Милића. Таленат благоглагољивости преточио је и излио на папир. Сабирајући приче које је својевремено прочитао, чуо, или доживео, као аутор се остварио и својом последњом књигом, јеванђеоског наслова, „Куцам на врата вашег срца“.

Отац Милић је Саборну цркву у Чачку посетио на позив братства храма. Након свршеног Вечерњег богослужења присутни су прешли у салу парохијског дома и имали прилику да слушају мудрости и поуке аутора. Прича је књижевна врста која најлакше проналази пут до срца слушалаца. Да је тако напоменуо је и гост предавача, јереј Љубан Петровић. Отац Љубан се осврнуо на Христове параболе и приче којима се обраћао својим ученицима и окупљенима на беседама. Наш народ као да заборавља приче којима су родитељи васпитавали, укоравали, охрабривали или успављивали своју децу. Христова реч одржала се и одржава се, увек актуелна и увек применљива. Јеванђеље по Јовану почиње „У почетку беше Реч…“, самим тим Господ, између осталог, указује на Христа, на Реч, али уједно и на снагу коју Реч има. Ко има уши да чује, чуће и препознаће моћ приче и приповедања. Усмено изражена прича постаје дијалог двоје, или више, људи који размењују своја искуства и изводе поуке из дела, догађаја. Слично томе и отац Милић осмислио је ову збирку прича поделивши је у више целина. Педагошки потенцијал прича које су сабране толико је велик и пријемчљив свим узрастима да је књига дело које би требало поседовати и поносно држати на полици личне библиотеке.

Да се представљање књиге не би свело на пуко ex catedra предавање постарала и млада Ангелина Драговић која је прочитала неколико прича након којих је следило тумачења од стране самог аутора. Посебан утисак на присутне у сали оставила је прича „Мајка“ која је снагом емоција које су у њој изнете додирнула срце свих сабраних. На самом крају промоције присутнима се обратио протојереј Небојша Дабић, архијерејски намесник трнавски, који се захвалио аутору књиге што је издвојио време да посети наш град.

Вероучитељ Ђорђе Чоловић

Храм Вазнесења Господњег у Чачку 

Позива Вас на промоцију књиге протојереја ставрофора Милића Драговића

„Куцам на врата вашег срца“

субота 29. 10. 2016. у 18.00 часова

Сала парохијског дома у Чачку

Улаз бесплатан

promocija-knjige

Час Верске наставе у српској Светој Гори

У суботу 1. октобра 2016. године, ученици седмог разреда OШ „Милица Павловић“ су заједно са вероучитељима  Милошем Живановићем и Ђорђем Чоловићем, као и са наставником техничког и информатичког образовања Радојицом Чоловићем, посетили неке од манастира Овчарско кабларске клисуре.

Излет смо започели посетом манастиру Благовештење. Монахиње су биле врло љубазне према нама и било им је драго што су могле да нам испричају нешто о историји манастира. Благовештење је један од ретких манастира у клисури за који се тачно зна када је подигнут и ко су ктитори. Изнад улаза у цркву стоји натпис на коме је уписано да је храм подигнут 1601/1602. године, трудом игумана кир Никодима. Следећи традиције рашке градитељске школе, црква манастира Благовештење је саграђена у рашком архитектонском стилу. Тим изгледом Благовештење је, после Св. Тројицe, несумњиво најлепши манастир у Овчарско кабларској клисури. Исте године када је подигнут храм осликана је и лунета изнад улаза. Неосликани ентеријер Благовештења имао је тада само низ престоних икона на ниском иконостасу. По завршетку посете манастиру прошетали смо кроз природу ка слаповима и уживали у природи која нам је ускраћена у граду.

Наставили смо путовање упутивши се ка обитељи манастира Вазнесење пешачећи кроз шуму, лагано се пењући ка самом манастиру.  По доласку дочекао нас је искушеник Стефан који нам је беседио о прошлости овог манастира. Вазнесење се први пут помиње у турском попису из 1525. године у атару села Међувршја под именом „Манастир Дробњак“. Манастир је порушен и запустео 1690, а обновљен је 1937. године. Иконостас цркве манастира Вазнесења припада једноставном типу вишеспратног иконостаса без претеране декорације. Након кратке историје о Вазнесењу имали смо два сата за игру, дружење и одмор у порти манастира.

Лепо време и добро расположење наших ученика улепшали су овај дан. Овај излет је био прилика да се дружимо и научимо нешто о манастирима Овчарско кабларске клисуре и историји наше вере.

Милена Луковић, одељење 7/5

„ПРОБУДИ ДОБРОТУ У СЕБИ“

ОШ „Др Драгиша Мишовић“ у Чачку

Поводом Дечије недеље, 4. октобра 2016. год. од 1200 до 1415 часова, ученици 4. разреда припремили су у холу Школе изложбу честитки која је била хуманитарног карактера. Овом приликом од продаје честитки прикупљено је 3810 динара.

Прикупљени новац ће се усмерити у складу са потребама ученика.

Вероучитељи:

ђакон Драган Милованчевић

Петра Ковач

„О Светотајинском и подвижничком животу у цркви“

др Србољуб Убипариповић

Благодарећи Господу имали смо част и духовну радост да будемо домаћини професору Православног Богословског Факултета у Београду, господину др Србољубу Убипариповићу. Професор је вишегодишњи предавач на катедри за Литургијско Богословље Богословског Факултета. Своје, изузетно богато искуство, поделио је са присутнима у сали парохијског дома цркве Вазнесења Господњег у Чачку.

На позив братства храма у Чачку господин Србољуб дошао је спремивши предавање на тему „О Светотајинском и подвижничком животу у цркви“.

Предавање је отворио пригодним цитатом из Јеванђеља по Марку :

И дозвавши народ са ученицима својим рече им: Ко хоће за мном да иде нека се одрекне себе и узме крст свој, и за мном иде.

Јер ко хоће живот свој да сачува, изгубиће га, а ко изгуби живот свој мене ради и јеванђеља онај ће га сачувати.

Јер каква је корист човјеку ако задобије сав свијет а души својој науди?

Или какав ће откуп дати човјек за душу своју?

Јер ко се постиди мене и мојих ријечи у роду овоме прељуботворном и грјешном, и Син ће се Човјечији постидјети њега кад дође у слави Оца својега са светим анђелима.

Предавач је изнео став цркве да се целокупан подвижнички смисао нашега живота налази изражен у овим стиховима. Наиме, хришћанин, подвижник, је онај који је позван да следи Христа и да Га подражава у овоме свету. Уколико се крене од ове, Јеванђеоске, премисе сав остали живот нам иде исправним током. Онај човек који следи Христа биће у свему веран Христу и у тој љубави израшће у мудру особу која ће знати да је следећи степен живота, након прихватања и примања хришћанства, управо СВЕТОТАЈИНСКИ. Ко живи Христа кроз Свете Тајне и побожно Га следује учествује у истинском животу цркве.

Наглашавајући смисао светотајинског живота кроз Свету Тајну Крштења и подсећајући присутне колико су наши стари озбиљно приступали Светој Тајни Крштења професор је парафразирао оно што и јесте смисао нашега живота, живот у Христу. Прави хришћанин врлине стиче кроз светотајинско Литургијски живот. Управо је тај сегмент нашег духовног живота најважнији, редовно учествовање на Литургији где сублимирамо све остале Свете Тајне.

Предавање је завршио позивајући се на апостола Павла и његове речи у Посланици Ефесцима:

Обуците се у свеоружје Божије, да бисте се могли одржати против лукавства ђаволскога.

Јер не ратујемо против крви и тијела, него против поглаварства, и власти, и господара таме овога свијета, против духова злобе у поднебесју.

Зато узмите свеоружје Божије, да бисте се могли одупријети у зли дан, и одољевши свему, одржати се.

Стојте, дакле, опасавши бедра своја истином и обукавши се у оклоп правде,

И обувши ноге у приправност за јеванђеље мира;

А изнад свега узмите штит вјере, о који ћете моћи погасити све огњене стријеле нечастивога;

И кацигу спасења узмите, и мач Духа, који је ријеч Божија.

И сваком молитвом и прозбом молите се у Духу у свако доба, и уз то, бдите са сваком истрајношћу и мољењем за све свете.

Дакле, оружје у које се облачимо и којим се супротстављамо изазовима овога света јесте управо Светотајински живот. Професор је Кроз овај цитат и цитат из Мк повезао и смисао свог предавања. Онај који следи Христа је онај који облачи оружје. Односно, онај који је хришћанин, ако живи светотајински, молитвено и смерно у побожности јесте прави хришћанин. Наш подвиг је управо у томе што следимо Христа и приближабамо Му се кроз Свете Тајне.

Захваљујемо се др Србољубу Убипариповићу што је дошао у Чачак и присутним верним људима одржао једно богонадахнуто предавање подсећајући нас ко је и шта је, заправо, хришћанин.

 

 

01 08 09

Храм Вазнесења Господњег организује духовно предавање:

„О Светотајинском и подвижничком животу у цркви“

др Србољуб Убипариповић

петак 30. септембар у 18.00 часова

сала парохијског дома Саборне цркве у Чачку

улаз бесплатан

srboljub

9

проф др Влајко Пановић „Замке родитељства и криза савремене породице“

9

ТЕНДЕР ЗА САНАЦИЈУ ХРАМА ВАЗНЕСЕЊА ГОСПОДЊЕГ

Расписан је тендер засанацију храма Вазнесења Господњег у Чачку.

Документацију можете преузети у прилогу.

tehnicki-opis-za-ag-radove

radovi-na-sanaciji-crkve-vaznesenja-gospodnjeg-u-cacku-prva-faza

poziv-za-podnosenje-ponude

odluka-o-obustavi-postupka

9

мр Биљана Спасић „Зашто Срби нестају!?“

9

др Милијана Савић „Жена у цркви, мајка у породици“

9

Храм Вазнесења Господњег у Чачку организује поклоничко путовање за манастир Острог

Први дан:

1.октобар у 04.00 полазак са паркинга Саборне цркве

Чајниче

манастир Нова Грачаница у Требињу

манастир Тврдош

Острог (ноћење)

Δруги дан:

Литургија у манастиру Острог

полазак у 10.00 часова

Дајбабе

Морача

Куманица

Милешева

цена 3900 динара

пријављивање у црквеној продавници

или на телефон 065 860 0 860, свештеник Иван Пауновић

ostrog-2017-oktobar

9

ПРИЗИВ ДУХА СВЕТОГА

У недељу, 4. септембра, за време
Свете Литургије, биће

ПРИЗИВ ДУХА СВЕТОГА

за богоблагословен и срећан
почетак нове школске године.

Позивамо ђаке да са родитељима дођу и да се помоле и заблагодаре Господу и благословено започну нову школску годину.

9

Храм Вазнесења Господњег у Чачку организује поклоничко путовање за манастир Острог

Први дан:

27. август у 05.00 полазак са паркинга Саборне цркве

манастир Милешева

манастир Куманица

храм Васкрсења Христовог у Подгорици

манастир Ждребаоник

манастир Острог, ноћење

Δруги дан:

Литургија у манастиру Острог

полазак у 10.00 часова

манастир Морача

црква Преображења Господњег на Златибору

долазак у Чачак

цена 3500 динара

пријављивање у црквеној продавници

или на телефон 065 860 0 860, свештеник Иван Пауновић

Ostrog

Јавна набавка радова на санацији цркве „Вазнесења Господњег“ у Чачку

–прва фаза-

Позив за подношење понуда sanacija crkve 2016

Конкурсна санација цркве ЧАЧАК 2016

Tehnički opis za AG radove

9

Прослављена црквена и градска слава – ВАЗНЕСЕЊЕ

Црква Вазнесењска и град Чачак прославили су црквену и градску славу, Вазнесење Господње.

Бројном свештенству Саборног храма саслуживали су и свештеници из цркве Свете Марине из Атенице, успењске цркве и цркве Стеог кнеза Лазара, као и свештенство из Краљева, Ужица и Горњег Милановца.

Наш град молитвено се водвигао уз појање мушког хора Вазнесењски. Поред многобројних побожних суграђана Литургији и резању славског колача присуствовали су градоначелник Чачка, представници Војног Ваздухопловства Србије, припадници копнене војске Србије и многи други истакнути суграђани.

Храм Вазнесења Господњег у Чачку организује поклоничко путовање у светиње:

манастир Раваница (Света Литургија)

манастир Манасија

манастир Свети Роман

манастир Ђунис

Лазарица крушевачка

манастир Љубостиња

Полазак је 18. јуна у 04.00 испред Саборне цркве у Чачку

Цена карте је1700 динара пријаве и информације у црквеној продавници или на телефон:

065 860 0 860, свештеник Иван Пауновић

predlog

Храм Вазнесења Господњег у Чачку организује поклоничко путовање за манастир Острог

први дан:

25. јун у 04.00 полазак са паркинга чачанске цркве

манастир Куманица (Света Литургија)

манастир Морача

манастир Дуга

Острог (ноћење)

други дан:

Литургија на Острогу

10.30 полазак са Острога

манастир Ждребаоник

манастир Жупа Никшићка

манастир Милешева

Цена карте је 3500 динара пријаве и информације у црквеној продавници или на телефон:

065 860 0 860, свештеник Иван Пауновић

predlog Ostrog

Црквена и градска слава – ВАЗНЕСЕЊЕ

среда 08. јун

 17.00 часова служиће се Вечерње богослужење

17.30 часова – Празнична литија кроз град са поласком из црквене порте

четвртак 09. јун

08.00 часова – Света Литургија

09.30 – Резање славског колача

9

др Давор Џалто „Правослаље и рат“

На позив свештенства ЦО Чачак, професор др Давор Џалто посетио је Чачак и одржао пригодно предавање. Овај врсни теолог и мислилац рођен је 1980. у Травнику. Завршио је средњу уметничку школу ‘Ђорђе Крстић’ у Нишу као студент генерације. Академску каријеру започиње у Београду где је дипломирао на Филозофском факултету као најбољи студент. Након дипломирања уписује постдипломске студије у Београду а затим и докторске студије на Универзитету у Фрајбургу где је 2006. одбранио докторску тезу поставши најмлађи доктор наука у Немачкој и Источној Европи. Професор је историје и теорије уметности, као и иконографије и религиологије. Као учесник престижног Фулбрајт програма америчке Владе предавао је на Фордхам Универзитету у Њујорку.

Поред радова из историје уметности, објавио је и низ чланака којима се дотиче друштвене теорије, философије и богословља.

Заинтересовани верници и суграђани имали су прилику да у сали парохијског дома у Чачку чују предавање на тему „Православље и рат“. Једна од најкомплекснијих тема за разумети у Православљу управо је тема и поимање рата. Упоређујући Стари и Нови Завет веома је лако приметити тензију која влада у мисли јеврејског народа на путу кроз старозаветну историју који обилује сценама из похода и ратова које су водили Јевреји. Са друге стране, видимо један потпуно другачији приступ доживљају рата у Новом Завету, пацифистички и човекољубивији.

Схватити сав парадокс учења о рату готово је неизводљиво. Професор Џалто јасно је нагласио да не постоје црквени оци који оправдавају рат у својој теологији, са духовне стране. Али, са тачке гледишта политичко – друштвених питања за рат се може изнаћи неко помирљиво образложење. Посебно када је рат одбрамбен, додуше, тада долазимо у други, својеврсни проблем. %D