X

Вести за 2016. годину

ВАЗНЕСЕЊЕ ГОСПОДЊЕ – СПАСОВДАН

Vaznesenje-Gospodnje-0003

СРЕДА 24. 05. 2017.

16.00 празнично Вечерње

16.30 – Свечана литија

ЧЕТВРТАК 25. 05. 2017.

08.00 Света Литургија

08.30 Резање славског колача

Након Свете Литургије биће организовано скромно послужење испред храма!

Храм Вазнесења Господњег у Чачку организује поклоничко путовање у светиње: 

Острог

манастир Манасија

манастир Куманица

манастир Морача

манастир Дајбабе

Полазак у суботу 1. јула са паркинга Саборног храма у Чачку, повратак у недељу у вечерњим сатима.

Малолоетна деца би требало да путују са оверним одобрењем родитеља и овереном здравственом књижицом, пасошем или другим важећим документом

Приликом пријављивања потребно је доставити и број важеће личне карте

цен 2400 динара, пријаве у црквеној продавници

OSTROGGGG

Некролог

Упокојење протојереја ставрофора Љубише M.Анђелића

 После краће болести 16. маја у 00:30 у 80 години живота упокојио се у Господу протојереј ставрофор Љубиша М. Анђелић. Покојни прота рођен је 1937. године у селу Остри од оца Милоша и мајке Таисије, у честитој и побожној породици, у којој је одрастао са братом и две сестре. Основну школу завршава у Мрчајевцима, након завршеног основног образовања уписује се у богословију Светог Саве у Београду под утицајем стрица, проте Миодрага, дугогодишњег пароха у Заграђу. Године 1963. венчава се са Радoјком Урошевић из Доње Трепче, а исте године епископ Василије Костић рукополаже га за свештеника и шаље на парохију у Врдила. Након тога прелази у Белановицу, па у Горњи Милановац, затим у Чачак, где службује до пензије 2003. године.Носећи Крст у тешким временима, као верни и пожртвовани служитељ Цркви и народу, завршио је цркву у Богутовачкој Бањи, саградио је парохијски дом у Белановици, започео радове на конаку у Горњем Милановцу и извршио реконструкцију и наставио градњу парохијског дома у Чачку. По његовом благослову 1996.године основан је хор ,,Вазнесењски” при храму Вазнесења Господњег у Чачку, први мешовити црквени хор у Жичкој епархији.Уживао је неограничено поверење епископа Стефана и био дугогодишњи архијерејски намесник, старешина чачанске цркве и судски тужилац Духовног суда Епархије Жичке. Отац је два сина, Миодрага, свештеника у Горњем Милановцу и Стевана; деда три унука. Прота Љубиша остаће упамћен као угледан, поштен и правичан човек, строг најпре према себи па према другима.Опело је служено у параклису при храму Вазнесења Господњег у Чачку у присуству многобројног свештенства и народа. Посмртно слово одржао је његов дугогодишњи пријатељ протојереј ставрофор Драгомир Д. Љубичић. Сахрањен је на градском гробљу у Чачку.

                                                                                            Вероучитељ Ђорђе Радојковић

Света Литургија у суботу 6. маја, на Светог Георгија, биће служена у 04.30 часова

Храм Вазнесења Господњег у Чачку организује поклоничко путовање у светиње: 

Острог

манастир Манасија

манастир Куманица

манастир Морача

манастир Дајбабе

Полазак у суботу 3. јуна са паркинга Саборног храма у Чачку, повратак у недељу у вечерњим сатима.

Малолоетна деца би требало да путују са оверним одобрењем родитеља и овереном здравственом књижицом, пасошем или другим важећим документом

цен 2250 динара, пријаве у црквеној продавници

OSTROG JUN 2

Помен упокојеним свештеницима чачанске цркве

На Побусани понедељак, у први дан после Томине недеље а девети од Васкрсења Христовог, архијерејски намесник трнавски протојереј Мирослав Петров, старешина храма Вазнесења Господњег у Чачку јереј Марко Мирковић и свештенство храма Вазнесења Господњег у Чачку, уз верни народ, посетили су гробове свештенослужитеља и предака на старом градском гробљу на коме се до Другог Христовог доласка чувају кости скоро стотину свештеника од краја 19. века до данас. Многи од њих били су веома истакнуте и уважаване личности, како у Чачку и околини, тако и у Епархији Жичкој, па и читавој Српској Православној Цркви. По први пут до сада организовано и молитвено посећени су њихови гробови, многи деценијама заборављени и запустели, да се отргну од заборава и немара. Заборав и брисање из памћења је од античких времена представљало најстрожу казну. Осуђеност на заборав спровођена је уништавањем, оштећивањем и скрнављењем свих успомена које подсећају на неку личност, а све са циљем изгнанства из памћења потомства и потпуног уклањања из историје. Заборав нечијег имена значио би дефинитивну победу смрти, јер у имену је памћење. Зато на данашњем парастосу када певамо “вечнаја памјат“ знамо да ће имена ових служитеља Божјих, које смо молитвено спомињали мимо свих пролазности, Бог заувек памтити. Кроз речи Исаије пророка говори Господ да ће онима који творе правду Његову и држе Завет Његов дати у дому Свом и међу зидинама Својим спомен и име вечно које се неће затрти. Име које у молитви остаје и у памћењу, а кад је у молитвеном памћењу тада је и у Божјем Памћењу.  Стога нас Црква наша васпитава овим, општим, поменима кроз културу памћења, кроз однос према прошлости. Памћење је, не само услов да се организује живот, него и начин да се победи смрт, што указује на однос између памћења и заборава као живота и смрти. Ми, хришћани, да не живимо у забораву, заувек памтимо на првом месту спасоносну жртву и Васкрсење Христово, у чији спомен се окупљамо и кроз чије Тело и Крв наша имена остају сачувана у вечности. Чврстом вером, данас славећи Васкрслога Христа, Господа Победоносца на местима покоја, до незаборава певамо Христос Васкрсе – Ваистину Васкрсе!

 

Вероучитељ Милош Живановић

фотографије – вероучитељ Ђорђе Чоловић

 

 

Успех хора „Вазнесењски“

Хор „Вазнесењски“ основан је пре 21 године у Чачку при храму Вазнесења Господњег и од свог оснивања поје при Саборној цркви. Пре две године диригент хора постао је Владимир Котлајић а недуго потом забележени су и велики успеси. Наиме, на такмичењу хорова „ХорФест“ у Ваљеву, које је одржано 16. и 17. априла 2016, хор „Вазнесењски“ освојио је три награде; најбољи камерни мешовити хор, најбољи диригент и специјална награда за извођење класичне композиције. Такође, хор „Вазнесењски“ је најактивнији црквени хор у Чачку, а и шире. О квалитету најбоље сведоче многобројне награде којима је потврђен успех хора.

Поред учествовања на такмичењу хор је више пута наступао солистички, посебно у Чачку и на територији Епархије Жичке, затим учешћа на свечаним Светосавским академијама у родном граду. Наравно, поред свих наступа „Вазнесењски“ је превасходно црквени хор који поје на Литургијама Саборног храма у Чачку и представља чачанску цркву широм Епархије Жичке, а и у целој Србији. Хор је мешовити, подмалађен и тренутно броји тридесетак чланова.

Ове године хор се представио на такмичењу хорова „ХорФест“ у Ваљеву а овогодишње учешће остварили су у категорији духовне музике. Споменута категорија је, услед великог интересовања, додата ове године. Такмичење је одржано 23. априла  у „Ваљевској Гимназији“ а представили су се са три композиције;  „VIII руковет (са Косова)“ Мокрањца, „Гласом моим ко господу Воззвах“ (Псалм 141. и 12), „Причастенъ“ Маринковића.

На овогодишњем фестивалу жири су чинили др Драгана Јовановић, доцент за хорско певање на Катедри за дириговање Факултета музичке уметности у Београду и диригент Академског хора „Collegium musicum”, др Јелена Цветковић Црвеница, ванредни професор на Факултету уметности у Нишу и диригент градског хора „Звездице” из Лесковца, и Божана Дивац, наставник теоретских предмета у МШ „Живорад Грбић” у Ваљеву и диригент поп хора „VAcappella.

Поред „Вазнесењског“ учешће су узели и црквени хорови из Србије и то:

Дечји црквени хор „Хаџи рувим“, црква Покрова Пресвете Богородице, Ваљево (диригент Вања Урошевић);

Мешовити црквени хор „Хаџи Рувим“, црква Покрова Пресвете Богородице, Ваљево (диригент Милица Степановић Баба-Милкић);

Хор „Алилуиа“, Београд (диригент Милица Радивојевић);

Црквени хор „Свети краљ Милутин“, Црквена општина Козјак, Липнички Шор, Лозница (диригент Дарко Несторовић);

Камерни хор „Емануил“, Ваљево ((диригент Вања Урошевић);

Мешовити хор „Свети Архиђакон Стефан“, Црква „Свете Тројице“, Краљево (диригент Александар Јаковљевић);

Мешовити хор „Феникс“, „Центар за културу Општине Бор“ (диригент Александар Грубијан).

На проглашењу победника хор је освојио 2. место у оквиру категорије духовна музика, а диригент, господин Владимир Котлајић, добио је 2. награду као диригент. „Вазнесењски“ је овим наградама наставио са успесима које постиже последњих година!

Хор „Вазнесењски“ посебно благодари Епархији Жичкој која је материјално помогла одлазак на такмичење, као и Српској Православној Црквеној Општини при храму Вазнесења Господњег у Чачку.

Вероучитељ Ђорђе Чоловић

 

Света Архијерејска Литургија

Његовo Преосвештенство Епископ жички г. Јустин служио је на Васкрсни понедељак (17. априла 2017. године) Свету Архијерејску Литургију у храму Вазнесења Господњег у Чачку.

Епископ жички Господин Јустин благоизволео је да радост Васкрса Литургијски подели са верницима Чачка. Епископу су саслуживали протосинђел Дамјан (Цветковић), секретар ЕУО епарxије Жичке, протосинђел Сава (Илић), секретар Епископа Жичког, архијерејски намесник трнавски протојереј Мирослав Петров, старешина храма Вазнесења Господњег у Чачку јереј Марко Мирковић, ђакон Драган Милованчевић и ђакон Александар Грујовић. У препуном параклису, поред свештенства, монаштва и верног народа појао је Хор „Вазнесењски”.

Епископ Јустин је у својој беседи честитао присутном монаштву, свештенству и народу празник Светлог Васкрсења Христовог. Подсетио је окупљене да је празник Васкрсења Христовог највећи и најрадоснији празник који хришћани славе, празник и дан када је Господ после својих Страдања, Распећа и смрти васкрсао из мртвих и као такав показао се ученицима Својим у дан којим је победио смрт и отворио врата у вечни живот. Нагласио је да смо кроз дане поста и молитве, који су претходили, кроз богослужбени поредак имали прилику да изнова упознајемо Христа и да Га препознамо као највећег човекољубца. Страдање и смрт које је свесно за нас принео највећи су знак љубави према свакоме од нас. Та вера коју смо седам недеља градили сада се пројављује у свој својој светлости како бисмо пригрлили Господа и препознали Га кроз најчвршће искуство које нам се даје, кроз само Тело и Крв Господа нашега. Владика је благословом завршио своју беседу..

Окупљени народ се, у наставку свете Литургије, причестио светим тајнама Христовим, а празнично сабрање настављено је у парохијском дому уз пригодно послужење.

 

 

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

ВАИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!

20170416_012504

Као припрема за највећи хришћански Празник, Васкрс, Света Православна Црква прославила је Лазареву суботу и сабор Светог Архангела Гаврила, оданије Благовести.

Након Литургије и молитвеног сећања на Васкрсење Лазарево и великог чуда које је Христос учинио, свештенство храма Вазнесења Господњег у Чачку, у поподневним сатима, осветило је врбове гранчице и служило Празнично Вечерње богослужење након којег је из порте Саборне цркве кренула свечана литија.

Литија је молитвено прошла кроз главне улице Чачка и суграђанима донела радост Христовог уласка у Јерусалим. Попут деце која су Христа дочекала и у литији је био највећи број ученика основних и средњих школа. Врбица је дечји празник, Христос је рекао, улазећи у Јерусалим Пустите децу мени, јер таквих је Царство небеско. Та радост и чистота дечјих срца виђена је и данас у прослави Празника.

Славећи велике празнике стално изнова и изнова прослављамо Христа и славу и радост коју је донео свету.

20170408_155046 20170408_155124 20170408_155238 20170408_155306 20170408_162930 20170408_163303 20170408_163729 20170408_163911 20170408_164152 20170408_164331 20170408_164833 20170408_165251 20170408_164818

Храм Вазнесења Господњег позива вас да молитвено прославимо празник Лазареву суботу и Цвети.

Свечана литија полази у суботу у 16.30 из Саборне цркве.

viber image

РАСПОРЕД БОГОСЛУЖЕЊА

У ВРЕМЕ СТРАСНЕ НЕДЕЉЕ

ЛАЗАРЕВА СУБОТА

07.00 СВЕТА ЛИТУРГИЈА

16.00 ПРАЗНИЧНО ВЕЧЕРЊЕ

16.30 СВЕЧАНА ЛИТИЈА

УЛАЗАК ГОСПОДА ИСУСА ХРИСТА

У ЈЕРУСАЛИМ – ЦВЕТИ

08.00 ЛИТУРГИЈА СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ВЕЛИКОГ

ВЕЛИКИ ПОНЕДЕЉАК

07.30 ЛИТУРГИЈА ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА

17.00 МАЛО ПОВЕЧЕРЈЕ

ВЕЛИКИ УТОРАК

07.30 ЛИТУРГИЈА ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА

17.00 МАЛО ПОВЕЧЕРЈЕ

ВЕЛИКА СРЕДА

07.30 ЛИТУРГИЈА ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА

17.00 МАЛО ПОВЕЧЕРЈЕ

ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК

07.30 ЛИТУРГИЈА СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ВЕЛИКОГ

18.00 ВЕЛИКО БДЕНИЈЕ

ВЕЛИКИ ПЕТАК

07.30 ЦАРСКИ ЧАСОВИ

16.00 ВЕЧЕРЊЕ И ИЗНОШЕЊЕ ПЛАШТАНИЦЕ

18.00 ОПЛАКИВАЊЕ (ОПЕЛО) ХРИСТА

ВЕЛИКА СУБОТА

07.00 ЛИТУРГИЈА СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ВЕЛИКОГ

ВАСКРСЕЊЕ ГОСПОДЊЕ – ПАСХА

23.00 ВАСКРСНО ЈУТРЕЊЕ

00.00 (ПОНОЋ) СВЕТА ЛИТУРГИЈА ЈОВАНА ЗЛАТОУСТОГ

07.00 СВЕТА ЛИТУРГИЈА ЈОВАНА ЗЛАТОУСТОГ

ВАСКРСЕЊЕ ГОСПОДЊЕ – ДРУГИ ДАН

08.30 ДОЧЕК ЊЕГОВОГ ПРЕОСВЕШТЕНСТВА ЕПИСКОПА ЖИЧКОГ ГОСПОДИНА ЈУСТИНА

09.00 АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА

ВАСКРСЕЊЕ ГОСПОДЊЕ – ТРЕЋИ ДАН

07.30 ЛИТУРГИЈА СВЕТОГ ЈОВАНА ЗЛАТОУСТОГ

Парастос страдалима у Нато агресији

На дан почетка Нато агресије братство храма Вазнесења Господњег у Чачку служило је парастос у малом парку, покрај споменика палим борцима од 1991 – 1999, између аутобуске и железничке станице страдалима у току бомбардовања. Ту, у близини 1941. године, страдао је и јереј Гојко Ђукнић од бомбе коју је испустио немачки авион.

Поред свештенства учешће су узели и представници градске власти, припадници Војске Србије, МУПа и Удружење ратних војних инвалида и породица погинулих бораца Србије. Окупљенима се обратио и градоначелник господин Милун Тодоровић. Да Господ у Царству Своме прослави све мученике страдале у ратовима за слободу Србије!

Вероучитељ Ђорђе Чоловић

Братски састанак свештенства Архијерејског намесништва Трнавског

Данас, када Света Православна Црква прославља Светих 40 мученика Севастијских – Младенце, свештенство Архијерејског намесништва Трнавског сабрало се у храму Вазнесења Господњег у Чачку да приступи Светој Тајни Исповести.

Свештенство је исповедао протојереј – ставрофор Милован Киковић. По завршетку Свете Тајне Исповести служена је Света Литургија Пређеосвећених Дарова. Литургијом је началствовао протојереј Крстивоје Милуновић а саслуживали су му протојереј Владан Милосављевић, јереј Живко Дамјановић и ђакон Драган Милованчевић. У Саборној цркви у Чачку тренутно се изводе радови на обнови унутрашњости храма тако да је Литургија Пређеосвећених Дарова служена у параклису који се налази у парохијском дому цркве.

Након Литургије свештенство је угошћено на трпези љубави.

РАСПОРЕД БОГОСЛУЖЕЊА У ТОКУ ПРВЕ НЕДЕЉЕ ПОСТА

СРЕДА

06.30 ЛИТУРГИЈА ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА

17.00 МАЛО ПОВЕЧЕРЈЕ

ЧЕТВРТАК

07.30 ЈУТАРЊЕ БОГОСЛУЖЕЊЕ

17.00 ВЕЧЕРЊЕ БОГОСЛУЖЕЊЕ

17.30 СВЕТА ТАЈНА ИСПОВЕСТИ

ПЕТАК

05.00 ЛИТУРГИЈА ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА

17.00 МАЛО ПОВЕЧЕРЈЕ

17.30 СВЕТА ТАЈНА ИСПОВЕСТИ

СУБОТА

05.00 СВЕТА ЛИТУРГИЈА

17.00 ВЕЧЕРЊЕ БОГОСЛУЖЕЊЕ

17.30 СВЕТА ТАЈНА ИСПОВЕСТИ

НЕДЕЉА

07.30 СВЕТА ЛИТУРГИЈА

17.00 ВЕЧЕРЊЕ БОГОСЛУЖЕЊЕ

РАСПОРЕД БОГОСЛУЖЕЊА У ТОКУ  ПОСТА

ПОНЕДЕЉАК

07.30 ЈУТАРЊЕ БОГОСЛУЖЕЊЕ

17.00 ВЕЧЕРЊЕ БОГОСЛУЖЕЊЕ

УТОРАК

07.30 ЈУТАРЊЕ БОГОСЛУЖЕЊЕ

17.00 ВЕЧЕРЊЕ БОГОСЛУЖЕЊЕ

СРЕДА

06.30 ЛИТУРГИЈА ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА

17.00 МАЛО ПОВЕЧЕРЈЕ

ЧЕТВРТАК

07.30 ЈУТАРЊЕ БОГОСЛУЖЕЊЕ

17.00 ВЕЧЕРЊЕ БОГОСЛУЖЕЊЕ

17.30 СВЕТА ТАЈНА ИСПОВЕСТИ

ПЕТАК

07.30 ЛИТУРГИЈА ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА

17.00 МАЛО ПОВЕЧЕРЈЕ

17.30 СВЕТА ТАЈНА ИСПОВЕСТИ

СУБОТА

07.00 СВЕТА ЛИТУРГИЈА

17.00 ВЕЧЕРЊЕ БОГОСЛУЖЕЊЕ

17.30 СВЕТА ТАЈНА ИСПОВЕСТИ

НЕДЕЉА

07.00 ЈУТАРЊЕ БОГОСЛУЖЕЊЕ

08.00 СВЕТА ЛИТУРГИЈА

17.00 ВЕЧЕРЊЕ БОГОСЛУЖЕЊЕ

Светосавска Академија

„Задужбинарство“

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа Жичког Господина Јустина  у присуству високопречасних отаца, монаштва и свештенства Жичке Епархије и многобројних грађана, 27. јануара 2017. године у великој сали чачанског Дома културе, у организацији СПЦО Чачак при храму Вазнесења Господњег, свечано је прослављен празник Светог Саве.

Под окриљем храма Вазнесења Господњег велика сала Дома културе била је испуњена онима који су дошли да празник првог српског Архиепископа прославе заједно са искусним уметницима и младима који су на путу да то постану. Учесници су током програма изговорили и отпевали најлепше стихове посвећене најважнијем српском Светитељу, Христоликом путеводитељу наших живота – Светом Сави.

У духу четврте велике обнове храма Вазнесења Господњег, немањићке Богородице Градачке, тема овогодишње Светосавске академије била је “Задужбинaрство“.

Нису задужбине само цркве и манастири, већ и болнице, домови за сирочад, школе, путеви, чесме. Задужбина је и лепа реч, утеха, помоћ ближњем. Свако добро које се уради за друге, из љубави према Богу. Задужбину није лако градити, велика је то жртва, а на жртву се приноси оно што се највише воли, најдрагоценије, јер жртва је израз љубави. И тако до дана данашњег. Светлећи нам кроз тмину, задужбине, као крајпуташи, обележавају епохе, говоре и уче нас и упућују на добра дела. “  –  Радмила Мишев, ’’Приче из смеђе свеске’’

Пре почетка академије свечано је отворена изложба Средње уметничке школе из Чачка, на тему конкурса “Немањићке задужбине“. Изложбу  је отворио архијерејски намесник Трнавски, протојереј Небојша Дабић. Изложени су најуспешнији радови из области вајарства, дубореза и сликарсва, а најбољим радовима додељене су награде. Током једночасовног програма најлепше емоције пробудили су, својим наступима казивајући и певајући најлепше стихове о задужбинарству, хор “Вазнесењски“, Певнички трио при храму Вазнесења у Чачку (протојереј ставрофор Саша Јоловић, протојереј Мирољуб Јовановић и вероучитељ Ђорђе Радојковић), са посебним жаром и овацијама дочекани су изузетно млади гуслари Јован и Кристијан Павловић из Краљева, КУД „Дуле Милосављевић – Желе“ из Чачка, Глумачка радионица при Дому културе и ученици чачанске Гимназије. Академију су затворили најмлађи учесници, КУД „Бамби“ из Чачка.

Домаћин свечаности био је старешина храма Вазнесења у Чачку протојереј Мирослав Петров. Организатор програма био је јереј Слободан Јаковљевић, за сценарио су се побринули вероучитељи Милош Живановић и Ђорђе Матијевић, за видео продукцију, видео монтажу и техничку подршку био је задужен вероучитељ Ђорђе Чоловић.

Вероучитељ Милош Живановић

Прослава Светог Саве

„Задужбинарство“

27. јануар 2017.

18.30 Свечано отварање изложбе средње Уметничке школе у Чачку

19.00 Свечана Светосавска академија

Велика сала Дома културе у Чачку

Улаз слободан

PLAKAT5

МИР БОЖЈИ, ХРИСТОС СЕ РОДИ!

20170106_16444120170106_17093720170107_011550 20170107_003053

РАСПОРЕД БОГОСЛУЖЕЊА У ТОКУ БОЖИЋА

06. јануар – Бадњи дан

07.00 Света Литургија

16.00 Паљење Бадњака

23.00 Божићно Јутарње

Поноћна Литургија у продужетку јутрења

7. јануар – Божић

07.00 Света Литургија

8. јануар – 2. дан Божића

08.00 Света Литургија

9. јануар – Свети Архиђакон Стефан

06.30 Света Литургија

 „ДАН ПОРОДИЦЕ“

ОШ „Др Драгиша Мишовић“, Чачак

Школска 2016/17. год.

У фискултурној сали основне школе „Др Драгиша Мишовић“, 23.12.2016.год.у 18 часова одржан је турнир – Игре без граница за ученике 6. разреда.

„Породица је место на којем се умови спајају једни са другима. Ако ти умови воле једни друге, њихов дом постаје прелеп као расцветала башта. Али ако ти умови нису у хармонији једни са другима, то је као олуја која уништава башту.“

Приступајући Светој Тајни Брака, младенцима се на главе стављају круне (венци). Они тим чином постају владари малог краљевства које, међутим, не може бити изоловано краљевство издвојено од осталог света.

Поводом обележавања Дана породице, вештину у надметању показали су тимеви родитеља и деце. Сложност породице је важна како у свакодневном животу тако и у такмичењу.Турниј је имао четири игре – надввлачење конопца; ношење пинг-понг лоптице у кашики; полигону препрека и убацивање лопти кроз обруче. Након ове четири игре имали смо изједначен резултат  између одељења 61 и 65, због чега је одржана штафета, након које смо добили победника. Финални резултати били су следећи: 61 је имало 4 поена, 65 – 3, 66 – 2;  62 – 1 поен а 64 је остало без поена, али је зато у овом одељењу био највећи одзив родитеља. Одељење 63 није учествовало у турниру. Наставница Милица Рафаиловић помогла је да игре протекну у спортској атмосфери. Ватрено навијање публике је учинило овај турнир још занимљивијим и успешнијим.

                                                                                    Руководилац стручног већа Верске наставе

Петра Ковач

20161223_181345 20161223_181355 20161223_181505 20161223_181632 20161223_182219 20161223_182227 20161223_182831 20161223_182833 20161223_183028 20161223_183107 20161223_183201 20161223_183400 20161223_183811 20161223_183814 20161223_183822 20161223_183830 20161223_184749

протојереј ставрофор Милић Драговић, промоција књиге „Куцам на врата вашег срца“

Чачанска црква је на дан Светог Лонгина Мученика угостила старешину цркве Светог Марка из Ужица, протојереј ставрофора Милића Драговића. Као рођени Ужичанин на себи носи благослов Господњи да обрађује виноград Господњи свог родног краја. Поред тога што је служитељ у цркви, отац Милић је и богато надарени беседник и духовник. Христос је рекао „ко има даће му се“, дубоко и исправно схваћена парабола коју смо цитирали огледа се на примеру оца Милића. Таленат благоглагољивости преточио је и излио на папир. Сабирајући приче које је својевремено прочитао, чуо, или доживео, као аутор се остварио и својом последњом књигом, јеванђеоског наслова, „Куцам на врата вашег срца“.

Отац Милић је Саборну цркву у Чачку посетио на позив братства храма. Након свршеног Вечерњег богослужења присутни су прешли у салу парохијског дома и имали прилику да слушају мудрости и поуке аутора. Прича је књижевна врста која најлакше проналази пут до срца слушалаца. Да је тако напоменуо је и гост предавача, јереј Љубан Петровић. Отац Љубан се осврнуо на Христове параболе и приче којима се обраћао својим ученицима и окупљенима на беседама. Наш народ као да заборавља приче којима су родитељи васпитавали, укоравали, охрабривали или успављивали своју децу. Христова реч одржала се и одржава се, увек актуелна и увек применљива. Јеванђеље по Јовану почиње „У почетку беше Реч…“, самим тим Господ, између осталог, указује на Христа, на Реч, али уједно и на снагу коју Реч има. Ко има уши да чује, чуће и препознаће моћ приче и приповедања. Усмено изражена прича постаје дијалог двоје, или више, људи који размењују своја искуства и изводе поуке из дела, догађаја. Слично томе и отац Милић осмислио је ову збирку прича поделивши је у више целина. Педагошки потенцијал прича које су сабране толико је велик и пријемчљив свим узрастима да је књига дело које би требало поседовати и поносно држати на полици личне библиотеке.

Да се представљање књиге не би свело на пуко ex catedra предавање постарала и млада Ангелина Драговић која је прочитала неколико прича након којих је следило тумачења од стране самог аутора. Посебан утисак на присутне у сали оставила је прича „Мајка“ која је снагом емоција које су у њој изнете додирнула срце свих сабраних. На самом крају промоције присутнима се обратио протојереј Небојша Дабић, архијерејски намесник трнавски, који се захвалио аутору књиге што је издвојио време да посети наш град.

Вероучитељ Ђорђе Чоловић

Храм Вазнесења Господњег у Чачку 

Позива Вас на промоцију књиге протојереја ставрофора Милића Драговића

„Куцам на врата вашег срца“

субота 29. 10. 2016. у 18.00 часова

Сала парохијског дома у Чачку

Улаз бесплатан

promocija-knjige

Час Верске наставе у српској Светој Гори

У суботу 1. октобра 2016. године, ученици седмог разреда OШ „Милица Павловић“ су заједно са вероучитељима  Милошем Живановићем и Ђорђем Чоловићем, као и са наставником техничког и информатичког образовања Радојицом Чоловићем, посетили неке од манастира Овчарско кабларске клисуре.

Излет смо започели посетом манастиру Благовештење. Монахиње су биле врло љубазне према нама и било им је драго што су могле да нам испричају нешто о историји манастира. Благовештење је један од ретких манастира у клисури за који се тачно зна када је подигнут и ко су ктитори. Изнад улаза у цркву стоји натпис на коме је уписано да је храм подигнут 1601/1602. године, трудом игумана кир Никодима. Следећи традиције рашке градитељске школе, црква манастира Благовештење је саграђена у рашком архитектонском стилу. Тим изгледом Благовештење је, после Св. Тројицe, несумњиво најлепши манастир у Овчарско кабларској клисури. Исте године када је подигнут храм осликана је и лунета изнад улаза. Неосликани ентеријер Благовештења имао је тада само низ престоних икона на ниском иконостасу. По завршетку посете манастиру прошетали смо кроз природу ка слаповима и уживали у природи која нам је ускраћена у граду.

Наставили смо путовање упутивши се ка обитељи манастира Вазнесење пешачећи кроз шуму, лагано се пењући ка самом манастиру.  По доласку дочекао нас је искушеник Стефан који нам је беседио о прошлости овог манастира. Вазнесење се први пут помиње у турском попису из 1525. године у атару села Међувршја под именом „Манастир Дробњак“. Манастир је порушен и запустео 1690, а обновљен је 1937. године. Иконостас цркве манастира Вазнесења припада једноставном типу вишеспратног иконостаса без претеране декорације. Након кратке историје о Вазнесењу имали смо два сата за игру, дружење и одмор у порти манастира.

Лепо време и добро расположење наших ученика улепшали су овај дан. Овај излет је био прилика да се дружимо и научимо нешто о манастирима Овчарско кабларске клисуре и историји наше вере.

Милена Луковић, одељење 7/5

„ПРОБУДИ ДОБРОТУ У СЕБИ“

ОШ „Др Драгиша Мишовић“ у Чачку

Поводом Дечије недеље, 4. октобра 2016. год. од 1200 до 1415 часова, ученици 4. разреда припремили су у холу Школе изложбу честитки која је била хуманитарног карактера. Овом приликом од продаје честитки прикупљено је 3810 динара.

Прикупљени новац ће се усмерити у складу са потребама ученика.

Вероучитељи:

ђакон Драган Милованчевић

Петра Ковач

„О Светотајинском и подвижничком животу у цркви“

др Србољуб Убипариповић

Благодарећи Господу имали смо част и духовну радост да будемо домаћини професору Православног Богословског Факултета у Београду, господину др Србољубу Убипариповићу. Професор је вишегодишњи предавач на катедри за Литургијско Богословље Богословског Факултета. Своје, изузетно богато искуство, поделио је са присутнима у сали парохијског дома цркве Вазнесења Господњег у Чачку.

На позив братства храма у Чачку господин Србољуб дошао је спремивши предавање на тему „О Светотајинском и подвижничком животу у цркви“.

Предавање је отворио пригодним цитатом из Јеванђеља по Марку :

И дозвавши народ са ученицима својим рече им: Ко хоће за мном да иде нека се одрекне себе и узме крст свој, и за мном иде.

Јер ко хоће живот свој да сачува, изгубиће га, а ко изгуби живот свој мене ради и јеванђеља онај ће га сачувати.

Јер каква је корист човјеку ако задобије сав свијет а души својој науди?

Или какав ће откуп дати човјек за душу своју?

Јер ко се постиди мене и мојих ријечи у роду овоме прељуботворном и грјешном, и Син ће се Човјечији постидјети њега кад дође у слави Оца својега са светим анђелима.

Предавач је изнео став цркве да се целокупан подвижнички смисао нашега живота налази изражен у овим стиховима. Наиме, хришћанин, подвижник, је онај који је позван да следи Христа и да Га подражава у овоме свету. Уколико се крене од ове, Јеванђеоске, премисе сав остали живот нам иде исправним током. Онај човек који следи Христа биће у свему веран Христу и у тој љубави израшће у мудру особу која ће знати да је следећи степен живота, након прихватања и примања хришћанства, управо СВЕТОТАЈИНСКИ. Ко живи Христа кроз Свете Тајне и побожно Га следује учествује у истинском животу цркве.

Наглашавајући смисао светотајинског живота кроз Свету Тајну Крштења и подсећајући присутне колико су наши стари озбиљно приступали Светој Тајни Крштења професор је парафразирао оно што и јесте смисао нашега живота, живот у Христу. Прави хришћанин врлине стиче кроз светотајинско Литургијски живот. Управо је тај сегмент нашег духовног живота најважнији, редовно учествовање на Литургији где сублимирамо све остале Свете Тајне.

Предавање је завршио позивајући се на апостола Павла и његове речи у Посланици Ефесцима:

Обуците се у свеоружје Божије, да бисте се могли одржати против лукавства ђаволскога.

Јер не ратујемо против крви и тијела, него против поглаварства, и власти, и господара таме овога свијета, против духова злобе у поднебесју.

Зато узмите свеоружје Божије, да бисте се могли одупријети у зли дан, и одољевши свему, одржати се.

Стојте, дакле, опасавши бедра своја истином и обукавши се у оклоп правде,

И обувши ноге у приправност за јеванђеље мира;

А изнад свега узмите штит вјере, о који ћете моћи погасити све огњене стријеле нечастивога;

И кацигу спасења узмите, и мач Духа, који је ријеч Божија.

И сваком молитвом и прозбом молите се у Духу у свако доба, и уз то, бдите са сваком истрајношћу и мољењем за све свете.

Дакле, оружје у које се облачимо и којим се супротстављамо изазовима овога света јесте управо Светотајински живот. Професор је Кроз овај цитат и цитат из Мк повезао и смисао свог предавања. Онај који следи Христа је онај који облачи оружје. Односно, онај који је хришћанин, ако живи светотајински, молитвено и смерно у побожности јесте прави хришћанин. Наш подвиг је управо у томе што следимо Христа и приближабамо Му се кроз Свете Тајне.

Захваљујемо се др Србољубу Убипариповићу што је дошао у Чачак и присутним верним људима одржао једно богонадахнуто предавање подсећајући нас ко је и шта је, заправо, хришћанин.

 

 

01 08 09

Храм Вазнесења Господњег организује духовно предавање:

„О Светотајинском и подвижничком животу у цркви“

др Србољуб Убипариповић

петак 30. септембар у 18.00 часова

сала парохијског дома Саборне цркве у Чачку

улаз бесплатан

srboljub

9

проф др Влајко Пановић „Замке родитељства и криза савремене породице“

9

ТЕНДЕР ЗА САНАЦИЈУ ХРАМА ВАЗНЕСЕЊА ГОСПОДЊЕГ

Расписан је тендер засанацију храма Вазнесења Господњег у Чачку.

Документацију можете преузети у прилогу.

tehnicki-opis-za-ag-radove

radovi-na-sanaciji-crkve-vaznesenja-gospodnjeg-u-cacku-prva-faza

poziv-za-podnosenje-ponude

odluka-o-obustavi-postupka

9

мр Биљана Спасић „Зашто Срби нестају!?“

9

др Милијана Савић „Жена у цркви, мајка у породици“

9

Храм Вазнесења Господњег у Чачку организује поклоничко путовање за манастир Острог

Први дан:

1.октобар у 04.00 полазак са паркинга Саборне цркве

Чајниче

манастир Нова Грачаница у Требињу

манастир Тврдош

Острог (ноћење)

Δруги дан:

Литургија у манастиру Острог

полазак у 10.00 часова

Дајбабе

Морача

Куманица

Милешева

цена 3900 динара

пријављивање у црквеној продавници

или на телефон 065 860 0 860, свештеник Иван Пауновић

ostrog-2017-oktobar

9

ПРИЗИВ ДУХА СВЕТОГА

У недељу, 4. септембра, за време
Свете Литургије, биће

ПРИЗИВ ДУХА СВЕТОГА

за богоблагословен и срећан
почетак нове школске године.

Позивамо ђаке да са родитељима дођу и да се помоле и заблагодаре Господу и благословено започну нову школску годину.

9

Храм Вазнесења Господњег у Чачку организује поклоничко путовање за манастир Острог

Први дан:

27. август у 05.00 полазак са паркинга Саборне цркве

манастир Милешева

манастир Куманица

храм Васкрсења Христовог у Подгорици

манастир Ждребаоник

манастир Острог, ноћење

Δруги дан:

Литургија у манастиру Острог

полазак у 10.00 часова

манастир Морача

црква Преображења Господњег на Златибору

долазак у Чачак

цена 3500 динара

пријављивање у црквеној продавници

или на телефон 065 860 0 860, свештеник Иван Пауновић

Ostrog

Јавна набавка радова на санацији цркве „Вазнесења Господњег“ у Чачку

–прва фаза-

Позив за подношење понуда sanacija crkve 2016

Конкурсна санација цркве ЧАЧАК 2016

Tehnički opis za AG radove

9

Прослављена црквена и градска слава – ВАЗНЕСЕЊЕ

Црква Вазнесењска и град Чачак прославили су црквену и градску славу, Вазнесење Господње.

Бројном свештенству Саборног храма саслуживали су и свештеници из цркве Свете Марине из Атенице, успењске цркве и цркве Стеог кнеза Лазара, као и свештенство из Краљева, Ужица и Горњег Милановца.

Наш град молитвено се водвигао уз појање мушког хора Вазнесењски. Поред многобројних побожних суграђана Литургији и резању славског колача присуствовали су градоначелник Чачка, представници Војног Ваздухопловства Србије, припадници копнене војске Србије и многи други истакнути суграђани.

Храм Вазнесења Господњег у Чачку организује поклоничко путовање у светиње:

манастир Раваница (Света Литургија)

манастир Манасија

манастир Свети Роман

манастир Ђунис

Лазарица крушевачка

манастир Љубостиња

Полазак је 18. јуна у 04.00 испред Саборне цркве у Чачку

Цена карте је1700 динара пријаве и информације у црквеној продавници или на телефон:

065 860 0 860, свештеник Иван Пауновић

predlog

Храм Вазнесења Господњег у Чачку организује поклоничко путовање за манастир Острог

први дан:

25. јун у 04.00 полазак са паркинга чачанске цркве

манастир Куманица (Света Литургија)

манастир Морача

манастир Дуга

Острог (ноћење)

други дан:

Литургија на Острогу

10.30 полазак са Острога

манастир Ждребаоник

манастир Жупа Никшићка

манастир Милешева

Цена карте је 3500 динара пријаве и информације у црквеној продавници или на телефон:

065 860 0 860, свештеник Иван Пауновић

predlog Ostrog

Црквена и градска слава – ВАЗНЕСЕЊЕ

среда 08. јун

 17.00 часова служиће се Вечерње богослужење

17.30 часова – Празнична литија кроз град са поласком из црквене порте

четвртак 09. јун

08.00 часова – Света Литургија

09.30 – Резање славског колача

9

др Давор Џалто „Правослаље и рат“

На позив свештенства ЦО Чачак, професор др Давор Џалто посетио је Чачак и одржао пригодно предавање. Овај врсни теолог и мислилац рођен је 1980. у Травнику. Завршио је средњу уметничку школу ‘Ђорђе Крстић’ у Нишу као студент генерације. Академску каријеру започиње у Београду где је дипломирао на Филозофском факултету као најбољи студент. Након дипломирања уписује постдипломске студије у Београду а затим и докторске студије на Универзитету у Фрајбургу где је 2006. одбранио докторску тезу поставши најмлађи доктор наука у Немачкој и Источној Европи. Професор је историје и теорије уметности, као и иконографије и религиологије. Као учесник престижног Фулбрајт програма америчке Владе предавао је на Фордхам Универзитету у Њујорку.

Поред радова из историје уметности, објавио је и низ чланака којима се дотиче друштвене теорије, философије и богословља.

Заинтересовани верници и суграђани имали су прилику да у сали парохијског дома у Чачку чују предавање на тему „Православље и рат“. Једна од најкомплекснијих тема за разумети у Православљу управо је тема и поимање рата. Упоређујући Стари и Нови Завет веома је лако приметити тензију која влада у мисли јеврејског народа на путу кроз старозаветну историју који обилује сценама из похода и ратова које су водили Јевреји. Са друге стране, видимо један потпуно другачији приступ доживљају рата у Новом Завету, пацифистички и човекољубивији.

Схватити сав парадокс учења о рату готово је неизводљиво. Професор Џалто јасно је нагласио да не постоје црквени оци који оправдавају рат у својој теологији, са духовне стране. Али, са тачке гледишта политичко – друштвених питања за рат се може изнаћи неко помирљиво образложење. Посебно када је рат одбрамбен, додуше, тада долазимо у други, својеврсни проблем. %D

Текуће вести храма Вазнесења Господњег у Чачку

Храм Вазнесења Господњег у Чачку позива Вас на тродневну прославу Првог српског архиепископа – Светог Саве.
25, 26 и 27. јануар 2016. године, Велика сала Дома културе у Чачку, са почетком у 19.00 часова.

Његово Преосвештенство Епископ Жички Господин Јустин служиће Свету архијерејску Литургију на Светог Саву у Саборном храму у Чачку у 09.00 часова.

РАСПОРЕД БОГОСЛУЖЕЊА ЗА ЈАНУАР 2016. ГОДИНЕ

БАДЊИ ДАН
(06. јануар)
07.30 – Света Литургија
16.30 – Велико Повечерје
17.00 – Свечано паљење бадњака
РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО – БОЖИЋ
06. јануар у 23.00 – Божићно јутрење
07. јануар – Света Литургија у поноћ
07.00 – Света Литургија
САБОР ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ
(08. јануар)
08.00 – Света Литургија
17.00 – Празнично бденије
СВЕТИ ПРВОМУЧЕНИК И АРХИЂАКОН СТЕФАН
08. јануар у 17.00 – Празнично бденије
09. јануар у 05.30 – Света Литургија
ОБРЕЗАЊЕ ГОСПОДА ИСУСА ХРИСТА – СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ВЕЛИКИ
(Нова Година)
13. јануар у 17.00 – Празнично бденије
14. јануар у 09.00 – Света Литургија
КРСТОВДАН
(18. јануар)
08.00 – Света Литургија (велико водоосвећење)
17.00 – Празнично бденије
БОГОЈАВЉЕЊЕ
(19. јануар)
08.00 – Света Литургија
09.15 – Велико водоосвећење
09.30 – Свечана литија до реке Мораве
САБОР СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА – ЈОВАЊДАН
19. јануар у 17.00 – Празнично вечерње
20. јануар у 04.30 – Света Литургија

СВЕТИ САВА; Први Архиепископ Српски – САВИНДАН
26. јануар у 17.00 – Празнично бденије
27. јануар у 08.00 – Света Литургија

МОЛЕБАН ЗА БОЛЕСНЕ,
САБОРНИ ХРАМ У ЧАЧКУ, 2015.
У УТОРАК 22.ДЕЦЕМБРА НАКОН ВЕЧЕРЊЕ СЛУЖБЕ КОЈА ПОЧИЊЕ У 17 ЧАСОВА.

Књижевно вече
Поштовани пријатељи, у четвртак 24.12.2015.год у 18.00 часова у парохијском дому Вазнесењске цркве у Чачку у организацији наше црквене општине биће одржано књижевно вече са промоцијама књиге песама“ ИЗАБРАНЕ ПЕСМЕ “ професора Томислава Поповића и књиге „ДАРУЈТЕ ЉУБАВ“ Свете Александре Романове, жене Цара Николаја Романова.
Књиге на топао и лековит начин приближују поруку православља савременом читаоцу. Уз Божију помоћ, књиге ће представити: Томислав Поповић аутор збирке песама, Дејан Павловић уредник издавачке куће „Чувари“, Ненад Гугл професор српског језика и књижевности у „Трећој београдској гимназији“, Томо Брајовић критичар збирке песама и Душан Милошевић пријатељ аутора и издавача. Приход од продаје књига песама биће прилог за четврту велику обнову нашег Храма.
Радујемо се нашем сусрету.
12239652_1060688267298384_6932711189652075576_n 12240408_1060688663965011_2905549904583668875_o

Материце 2015.

Након Литургије на Материце, 27. децембра, у парохијском дому Саборног храма у Чачку, у сарадњи са Амбулантом за здравствену негу „Динић“, Српска Православна Црквена Општина при храму Вазнесења Господњег организује превентивни преглед општег стања организма а све у циљу превенције настанка болести или конторле здравственог стања.

Тим амбуланте „Динић“ ће, поред савета о здравом начину живота, вршити проверу:

– артерисјког крвног притиска;

– гликемије, провера нивоа шећера у крви;

– пулсне оксиметрије, провера засићености крви кисеоником,

– аускултаторни преглед лекара опште праксе и предлог о даљем наставку лечења.

Прегледи ће се обављати у периоду између 10.00 и 13.00 часова.

Поред духовног старања бринимо и о телесном здрављу.

Следећи пут и љубав Светих бесребреника сви прегледи и савети су бесплатни.

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У ЧЕТВРТАК У САБОРНОМ ХРАМУ

У четвртак 10. децембра, након вечерње службе, која почиње у 17 часова, у храму Вазнесења Господњег у Чачку, кроз Свету тајну јелеосвећења, свештенство овог храма призваће благодат Божју за исцељење болесних.

https://youtu.be/KSq8C5tQCYk

Сви они, који имају потребу за исцељењем душевних и телесних немоћи, могу се јавити и оставити своје податке у  црквеној продавници или код својих парохијских свештеника.

https://www.youtube.com/watch?v=YJdbpbAjv6o&feature=youtu.be

 

https://youtu.be/YyWH5–e_8o

Свечана промоција пројекта четврте велике обнове Саборног храма у Чачку

Поводом предстојеће велике обнове Храма Вазнесења Господњег у Чачку, 30. новембра у 19 часова у Дому културе, биће одржана свечаност, на којој ће бити представљен пројекат санације, као и промотивни филм о храму.

Велики број учесника, међу којима су ђакон Ненад Илић, музичар Асим Сарван, ученици Музичке школе „Др Војислав Вучковић“, као и представници ЦИП-а и Завода за заштиту споменика, увеличаће свечаност, коју са благословом Његовог Преосвештенства Епископа жичког Господина Јустина, организује Српска православна црквена општина при Храму Вазнесења Господњег.

https://youtu.be/_iynHKuoCOA

САБОРНИ ХРАМ У ЧАЧКУ, 2015.

13.НОВЕМБАР ПЕТАК
АКАТИСТ СВЕТОМ КОЗМИ И ДАМЈАНУ- ВРАЧИМА
НАКОН ВЕЧЕРЊЕ СЛУЖБЕ КОЈА ПОЧИЊЕ У 17 ЧАСОВА

12208477_902430546461108_3458443402236568472_n

САБОРНИ ХРАМ У ЧАЧКУ, 2015.

31.ОКТОБАР СУБОТА
АКАТИСТ ПРЕПОДОБНОМ ПРОХОРУ ПЧИЊСКОМ
НАКОН ВЕЧЕРЊЕ СЛУЖБЕ КОЈА ПОЧИЊЕ У 17 ЧАСОВА

12193522_896978393672990_2827068962107785569_n

МОЛЕБАН ЗА БОЛЕСНЕ, САБОРНИ ХРАМ У ЧАЧКУ, 2015.

У ЧЕТВРТАК 29.ОКТОБРА НАКОН ВЕЧЕРЊЕ СЛУЖБЕ КОЈА ПОЧИЊЕ У 17 ЧАСОВА.

12036408_895662887137874_9220676946070317421_n

Помоћ у ортопедским помагалима

Захваљујући Господину Жељку Драшковићу из Малмеа и Господину Зорану Марјановићу из Чачка, у наше Добротворно старатељство при Саборном храму у Чачку, стигла је одређена количина ортопедских помагала.
Позивамо све наше вернике и суграђане, да ако имају потребу за истим, дођу и информишу се у нашем храму.
Потребно је да имају пратећу медицинску документацију, како би преузели одређено ортопедско помагало.
Све потребне информације могу добити и на телефон 064/8007388
Списак пристиглих ортопедских помагала:
1. Ортоза за ногу (већа) – 7 комада;
2. Ортоза за ногу (мања) – 3 комада;
3. Држачи за купатило – 4 комада;
4. Ортоза за колено подесива (већа) – 2 комада;
5. Ортоза за ногу дечја – 1 комад;
6. Ортоза за скочни зглоб – 16 комада;
7. Стезници за зглобове – 8 комада;
8. Ортоза за колено – 4 комада;
9. Лонгета, подупирач за стопало – 1 комад;
10. Каблови за ЕКГ – 1 комад;
11. Потпора за пету – 1 комад;
12. Ортоза за зглоб лакта – 1 комад;
13. Стезник за лакат – 1 комад;
14. Стезник за зглоб лакта – 2 комада;
15. Мидер за доњи део леђа – 3 комада;
16. Трака за правилно држање леђа – 3 комада;
17. Подршка за зглоб кука – 1 комад;
18. Подршка за ручни зглоб – 2 комада;
19. Обућа за особе са гангреном стопала – 1 комад;
20. Пилатес лопта – 1 комад;
21. Ортоза за врат – 2 комада.

САБОРНИ ХРАМ У ЧАЧКУ, 2015.

МОЛЕБАН ЗА БЕЗДЕТНЕ БРАЧНЕ ПАРОВЕ,

У НЕДЕЉУ 18.ОКТОБРА НАКОН ВЕЧЕРЊЕ СЛУЖБЕ КОЈА ПОЧИЊЕ У 17 ЧАСОВА.

12118655_891158500921646_2236123038027377779_n

САБОРНИ ХРАМ У ЧАЧКУ, 2015.

ПОКРОВ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ, СРЕДА 14.ОКТОБАР
СВЕТА ЛИТУРГИЈА У 7 ЧАСОВА

11215842_890381790999317_3859583492736332861_n

Иза сцене са снимања кратког филма о обнови Саборног Храма у Чачку

https://www.youtube.com/watch?v=s-52AK24VXc&feature=share

САБОРНИ ХРАМ У ЧАЧКУ, 2015.
8.ОКТОБАР ЧЕТВРТАК
АКАТИСТ СВЕТОМ АПОСТОЛУ И ЈЕВАНЂЕЛИСТИ ЈОВАНУ БОГОСЛОВУ
НАКОН ВЕЧЕРЊЕ СЛУЖБЕ КОЈА ПОЧИЊЕ У 17 ЧАСОВА

12115875_888166774554152_5037262268501160333_n

САБРАЊЕМ НА МАЛУ ГОСПОЈИНУ ПОЧЕЛО СНИМАЊЕ ФИЛМА О САБОРНОМ ХРАМУ

https://youtu.be/FT-NVdnrQQ0

Поводом предстојеће велике обнове храма Вазнесења Господњег, уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа жичког Господина Јустина, Црквена општина при храму Вазнесења покренула је снимање промотивног филма. Тродневно снимање почело је данас, на Малу Госпојину, сабрањем у храму.
Братство храма Вазнесења Господњег позива све суграђане добре воље да и наредна два дана узму учешће у снимању кратког промотивног филма, који ће на најбољи начин представити Саборни храм и град Чачак.

Храм Вазнесења Господњег у Чачку 26. 09. 2015, са поласком у 05.00 часова, организује поклоничко путовање у светиње:

Куманицу

Морачу

Храм Васкрсења Христовог у Подгорици

Ждребаоник

Острог

Жупа

Света Тројица Пљеваљска

Милешева

ostrog septembar

цена 3100 динара.

цена 3100 динара

Позив суграђанима за учешће у снимању кратког промотивног филма

Братство храма Вазнесења Господњег у Чачку у оквиру акције обнове Саборног храма позива све суграђане добре воље да дођу и узму учешће у снимању кратког промотивног филма који ће на најбољи начин представити Саборни храм и наш град. Сабрање је планирано на Малу Госпојину 21. септембра у 09.00 часова у порти Саборног храма.
УЧЕСТВУЈМО У ОБНОВИ НАШЕГ САБОРНОГ ХРАМА!!!

Најава фељтона „Летопис Богородице Градачке“ у Чачанском гласу

https://youtu.be/EqsZIFQAEAs

https://youtu.be/4iEhgcaXHlo

Тргови и главне улице одувек су представљали главно средиште свих дешавања везаних за једну заједницу. Пролазећи кроз Чачак неминовно ћемо се сусрести са градском, саборном, црквом. Одлазимо далеко од Чачка да бисмо се дивили велелепним и старим здањима. Но, одмах ту, поред нас, налази се једна од најстаријих цркава на Балкану која је и даље у свакодневној богослужбеној употреби. Задужбина Жупана Страцимира свакодневно звони и подсећа нас да је и даље ту. Већ готово девет векова стоји на истом месту, одолева освајачима, узурпаторима, иновернима. Наши суграђани несвесно пролазе поред ње, не размишљајући о благослову нашег града. Црква коју је сазидао стриц Светог Саве, а у којој је, сасвим извесно, служио и сам Први архиепископ, црква која је настала као манастир, тамновала под исламског заставом и на крају поново пропевала тропарима, кондацима и миомирисима тамјана.

Иако је ту, поред нас, њено физичко постојање нам не значи много све док не знамо о самој њеној историји. А њена историја је историја нашега града, наших предака, и не само историја већ и понос нашег града. Немањићска задужбина која нас подсећа на сву велелепност најзначајније српске династије.

Ускоро се ближи велика реконструкција нашег храма. Обнављањем храма обнављамо себе и остављамо завет нашим потомцима. Иако постоји неколико дела посвећених историји храма Вазнесења Господњег у Чачку прошле године је формиран тим који је у сада већ другој години труда. Циљ је да се што подробније истражи историја цркве и документује њено путешествије кроз време од изградње па до наших дана. У протеклих годину дана пронађен је низ аутентичних докумената, фотографија из 19. века, откривене су мошти у олтару… Јереј Слободан Јаковљевић предводи тим у којем су још и ђакон Марко Ерић, вероучитељи Милош Живановић, Ђорђе Матијевић и Ђорђе Чоловић. Својим суграђанима желимо да представимо део досадашњег истраживања кроз фељтон посвећен историји храма Вазнесења Господњег. У наредним бројевима имаћете прилику да прочитате текстове које су чланови тима саставили ослањајући се на научне радове Милке Чанак – Медић, Зорице Ивковић, Делфине Рајић, Милоша Тимотијевића, Радивоја Бојовића, проучавајући археолошку, културолошку грађу нашег града. Озбиљније резултате очекујемо из периода 19. и 20. века. Успели смо да откријемо низ занимљивих забелешки из тог времена које ћемо накдано представити читаоцима који ће по први пут имати прилику да доживе унутрашњи живот цркве, да се упознају са разним дародавцима наше цркве (међу којима је био и руски цар), свештенством које је служило у цркви.

 

Призив Духа Светога – Молитва за благословен почетак нове школске године

Молитва за почетак школске године

Sveti_Sava_Kraljeva_Crkva

У недељу 6. септембра, након Свете Литургије биће одржана молитва

Призива Духа Светога

за срећан и богоблагословен почетак нове школске године

Позивамо децу и родитеље да дођу да се заједно помолимо.

priziv

Храм Вазнесења Господњег у Чачку 08. 08. 2015, са поласком у 03.00 часова, организује поклоничко путовање у светиње:

Чајниче

Пиву

Острог

Дајбабе

Морачу

Куманицу

Милешеву

цена 3100 динара.

ostrog AVGUST

Храм Вазнесења Господњег у Чачку 23. 08. 2015, са поласком у 05.00 часова, организује поклоничко путовање у светиње:

црква Светог Ахилија (Ариље)

манастир Клисура

манастир Рача

Манастир Рујан

цена 1600 динара

manastir raca

„Духовна сабрања“

У суботу, 4. јула, у порти храма Вазнесења Господњег одршане су витешке игре и представљање старих заната Србије.

У оквиру „Летњих духовних Сабрања“ уприличен је целодневни програм који је за циљ имао да приближи историју храма свима који су били ради да дођу и учествују у многобројним радионицама.

Програм је отворило витешко друштво „Свибор“ које је привукло највише знатижељника, свих узраста. Расположени витезови представили су оружје, опреме и разбе вештине које су красиле наше средњовековне претке. Посебно је било интересантно нашим најмлађим посетиоцима који су могли да се опробајау у витешком двобоју, боју, гађању луком и стрелом, мачевању…

Поред витезова представило нам се и друштво за очување старих заната „Босиљак“. Даме су весело показивале како се прела вуна, хеклало, везло. Поред њих смо имали прилику и да видимо како се прерађује глина у прелепе мајсторије грнчарства.

Веште руке, нежни потези, срећни осмеси…иконописање, дуборез… Наши млади уметници су нам у хладу летње жеге приказали како се осликавају иконе, раде дуборези за иконостасе, тетраподе.

Након дневног дружења уприличено је затварање „Духовних сабрања“, гост је био уважени професор Православног Богословског факултета у Београду, др Зоран Крстић који нам је приближио смисао страдања и патње. У веома квалитетном предавању могли смо да чујемо разбијање доста предрасуда и представа које су се усадиле у наше размишљање.

Након пет субота дошли смо до краја „Летњих духовних сабрања“. Старешина храма Вазнесења Господњег у Чачку, протојереј Иван Пауновић позвао нас је да се опет саберемо на јесен у оквиру „Јесењих духовних сабрања“.

Умировљени парох чачански, протојереј Драгомир Миро Шљивић, упокојио се у Господу у седамдесетој години живота 4. јула 2015. године Господње.

Опело ће се служити у Саборном храму у Чачку у понедељак у 12.00 часова а сахрана ће бити у 14.00 часова на градском гробљу у Чачку.

Протојереј Драгомир Шљивић рођен је 8. октобра 1945. године у Милочају код Краљева. Био је прва генерација Богословије у Сремским Карловцима након Другог светског рата. По завршетку богословије, 1969. године, бива рукоположен за свештеника са намештењем у Горњој Горевници. Ту остаје две године и прелази на парохију у Милићевцима где служи Господу до 1987. године када долази у Чачак, у храм Вазнесења Господњег. Молећи се Господу, служећи Свету Литургију и савршавајући Свете Тајне Христове остаје у Чачку на парохији до својег умировљења 2009. године.

Са супругом Аном има две кћерке, Марију и Софију, које су са својим супрузима Александром и Џимијем нашем драгом свештенослужитељу подариле унуке Ђурђу и Наталију и унучиће Андреја и Луку.

Молимо се Господу за мир душе нашег протојереја Драгомира.

img011

 

Храм Вазнесења Господњег у Чачку 19. 07. 2015, са поласком у 05.00 часова, организује поклоничко путовање у светиње:

манастир Сопоћани

манастир Ђурђеви Ступови

Петрова црква у Новом Пазару

Нова Павлица

Стара Павлица

Студеница

Цена 1600 динара.

stampa

„Духовна сабрања“

У суботу, 27. јуна 2015. године, одржано је четврто предавање у оквиру  „Летњих духовних сабрања“, која организује Храм Вазнесења Господњег у Чачку. Предавач је био јеромонах Рафаило (Бољевић), игуман манастира Подмаине (код Будве) и говорио је на тему Мир душевних  сила. Поред око три стотине присутних, из Чачка и околине, али и других градова, предавању су присуствовали чачански свештеници и монаси манастира Преображење. Надахнуто и занимљиво излагање оца Рафаила, оставило је на присутне снажан утисак и надамо се да ће и у будуће бити гост у нашем граду.

Немањићка задужбина, манастир Подмаине, налази се у околини Будве у Црној Гори, обновљен је крајем деведесетих година двадесетог века и данас манастирско братство има разноврсну и развијену мисионарску делатност. У оквиру своје издавачке делатности, манастир објављује значајна дела духовне литературе, која су након предавања могла да се купе, по веома приступачним ценама.

Остаје нам да оно што смо научили на овом предавању, уз Божију помоћ, примењујемо у свакодневном животу.

 

                                                                                     Милош З. Јелић, вероучитељ

https://youtu.be/16-P5O3ZgLw

Храм Вазнесења Господњег позива Вас да 04. 07. 2015. године

присуствујете витешким играма у извођењу друштва „Свибор“ и представљању старих заната (радионице за децу).

Након целодневног програма професор др Зоран Крстић одржаће предавање у оквиру „Духовних Сабрања“

plakat

Видовдан, 28. јун, са почетком у 19.00 часова

Храм Вазнесења Господњег у Чачку и хор „Вазнесењски“ позивају Вас на свечани концерт хора у Саборном храму у Чачку.

„Духовна сабрања“

На трећем окупљању у  оквиру „Духовних Сабрања“ које, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа жичког Господина Јустина, организује храм Вазнесења Господњег у Чачку, о свом Богоугодном раду у Заједници и искуствима говорио је духовник Правослвне заједнице „Земља живих“, протојереј Бранко Ћурчин. Поред оца Бранка о свом животу пре заједнице, и у њој, дирљиво су сведочили штићеници Земље живих Милан и Душан , разговор је водила вероучитељ Ирена Чоловић.

Земља живих“ је заједница која представља пружену Божју руку свима онима који се осећају промашеним, неоствареним, уморним, разочараним, зависницима и независницима, тужним и сиромашним у срцу. Божји одговор онима који траже искрену радост и смисао у животу. Уверени да је зависник у егзистенцијалној кризи, створена је клима живота у духу једноставне хришћанске породице. Хришћански живот, својом пуноћом, даје истински одговор на људски немир и да нико сем Бога Оца који је створио човека не може да оздрави његово рањено и повређено срце.

Вероучитељ Милош Живановић

IMG_3273 IMG_3278 IMG_3300 IMG_3305 IMG_3310 IMG_3313 IMG_3328 IMG_3330 IMG_3348 IMG_3365 IMG_3376 IMG_3378 IMG_3396 IMG_3410 IMG_3414 IMG_3416 IMG_3419 IMG_3426 IMG_3427 IMG_3430 IMG_3432 IMG_3434 IMG_3442 IMG_3443 Panorama-1 Panorama-2

Најава предавања у оквиру „Духовних Сабрања“

rafailo

„Богородица Градачка“
Ученици ОШ „Милица Павловић“, у сарадњи са својим вероучитељима, снимили су аматерски филм који је за циљ имао упознавање младих са историјатом Саборне цркве у Чачку.

„Духовна сабрања“

У оквиру „Духовних сабрања“ у порти Саборне цркве у Чачку предавање је одржао познати рок музичар и уметник Зоран Костић Цане.

Најава предавања у оквиру „Духовних Сабрања“

curcin

Храм Вазнесења Господњег у Чачку 28. 06. 2015, са поласком у 05.00 часова, организује поклоничко путовање у светиње:

Манастир Јазак

Крушедол

Велика ремета

Ново Хопово

Врдник (Сремска Раваница)

Саборни храм у Сремским Карловцима

Цена 1800 динара, пријављивање у продавници Саборног храма.

Fruska Gora1

У СУБОТУ, 13. ЈУНА У 17.30 ЧАСОВА, НАКОН ВЕЧЕРЊЕ СЛУЖБЕ, АКАТИСТ ПРЕПОДОБНОМ АВИ ЈУСТИНУ ЋЕЛИЈСКОМ, САБОРНИ ХРАМ У ЧАЧКУ, 2015.

11426259_833606453343518_2913047656157038280_n

Најава предавања у оквиру „Духовних Сабрања“

cane

„Духовна Сабрања“

Српска Православна Црквена Општина Чачак, при храму Вазнесења Господњег, по благослову Његовог Преосвештенства, Епископа жичког Господина Јустина, организује низ предавања која за тему имају црквени и духовни одговор на све веће проблеме који потресају наше друштво. Не можемо рећи да раније нису постојале болести зависности и аутодеструкција, екстремно наглашена у самоубиству, али морамо приметити да смо тренутно сведоци времена у којем се човек лагано, готово неприметно, стапа у modus vivendi који га удаљава од свега онога што би човек требало да буде као биће створено по „лику и обличју Божјем“.

Намеће нам се идеја да смо се, пре свега, удаљили једни од других. Постала нам је препрека чак и посаветовати некога у духу братољубног односа. Уколико некога опомено ризикујемо да добијемо критику како се мешамо у туђе навике, односе. Но, запитајмо се следеће. Уколико се налазимо у чамцу на отвореном мору, један од путника буши рупу у чамцу, испод својег седишта, када га опоменεмо рећи ће нам: „Шта те се тиче што ја бушим испод свог седишта“. Али, схвата ли да својим понашањем угрожава многе око себе? Особа зависна од алкохола угрожава постојање своје породице. Деца ће отићи научена погрешним идеалима. Свети Василије Велики рекао је „Алкохолизам је призивање ђавола“, није погрешио. Алкохолизам, коцкање, зависност о крајње неморалним и безбожним порнографским филмовима, блуд, промискуитет… Корак по корак који се сам намеће као логичан след околности. Небројено пута смо чули о алкохоличарима, или коцкарима. који изгубили све, укључујући и породицу. Достојевски маестрално осликава Алексеја Ивановича, коцкара, и његов пут. Некако, све док човек греши има наде за покајање и исправку постојања, преумљење, но, једном када пређе границу и крене путем самоубиства све се завршава трагедијом погрешног усмеравања постојања.

Живот у свету, где су измешани добро и зло засигурно не може бити без потешкоћа. Апостол Павле нам говори „кроз многе нам невоље ваља проћи пре него што уђемо у Царство Божје“.Бити хришћанин је немогуће без свакодневице искушења, невоља, мука, страдања…ношења крста. И Христос каже „Ко хоће да иде за мном, нека се одрекне себе (=гордости, самољубља, себичлука; прим. аут текста), узме крст свој сваки дан и иде за мном“. Христос је сам узео крст на Себе и понео га са Собом. Ова изјава не тражи од нас да морамо нужно да страдамо, пре ће бити да се морамо сетити свих страдања која је Христос преузео на Себе зарад нас. Као што је рекао отац Александар Шмеман „Никада не заборавимо да смо ми само немо стајали поред Крста на којем је Христос страдао“. Дакле, свесни смо својих немоћи, али увек постоји могућност и вера у Христа Коме се можемо обратити за помоћ.

Узроци за самоубиства су различити, послушајмо речи Берђајева:

„Самоубица је човек који је изгубио веру. За њега је Бог престао да буде реална, добра, сила која управља животом. Самоубица је човек који је изгубио сваку наду да може добити добра живота. Он мрзи свој несрећни живот. Потребна је већа обраћеност привременом и земаљском, заборав вечног и неба да би се створила психологија самоубице“.

Дакле, у души самоубице не можемо наћи нити једну врлину хришћанства, љубав. Он је егоцентрик који мисли само на себе, занемарујући своје ближње. Вера без дела слаби, јењава и нестаје, казује нам апостол Јаков. Зато смо позвани, призвани да својим делима, љубави према ближњима деламо у свету, не само што се приближавамо томе да се остваримо као „иконе Божје“, ми истовремено лагано улазимо у Царство Божје и чинимо свет оним што су апостоли назвали местом у „којем нам је добро бити“.

Имајући све ове проблеме на уму храм Вазнесења Господњег у Чачку одлучио се на мисионарску делатност која за циљ има да се Реч Божја чује и прими у срцима људи. У току јуна и јула, у порти саборног храма у Чачку сваке суботе, са почетком у 19.00 часова имаћемо прилику да чујемо изванредне предаваче из света духовности, уметности, музике, науке који ће држати предавања о разним облицима зависности.

Прво предавање је одржано 06. јуна. Предавач је био познати протојереј ставрофор Милутин Тимотијевић, ректор призренске богословије. Беседио је о самоубиству, али не само о суициду личности већ и биолошком суициду, генетском, педагошком и националном. Готово свакодневно сведочимо разним облицима самоубиства, који нису нужно везани за одређене личности већ имају и много крупније последице. Посрнуће јавног и приватног морала, опадање етичности у политици, медијима. Опште расуло у васпитавању младих, слабљење образовног система, колективне одговорности… Многи облици самоубиства који се не именују тим називом али имају исту последицу, губљење живота, али одложено, лаганао, попут  смрти која долази тихо а коју Христос описиује речима „а смрт ће ће доћи тихо, попут лопова у ноћи“.

Позивамо све заинтересоване да присуствују предавањима у порти храма. Видео записе предавања можете одгледати на званичној страници сајта Вазнесења Господњег у Чачку, saborna.crkva032.rs.

вероучитељ Ђорђе Чоловић

Саборни храм у Чачку позива Вас на:

„ДУХОВНА САБРАЊА“

Предавања ће се одржавати сваке суботе од 06. јуна до 04. јула.

Почетак предавања је у 19. 00 часова у порти саборне цркве.

06. јуна – протојереј ставрофор Милутин Тимотијевић

(ректор Призренске богословије)

„Проблем самоубиства“

13. јун – Зоран Костић – Цане

(певач групе Партибрејкерс)

„Човек, сведок времена“

20. јун – о Бранко Ћурчин 

(духовнки Православне заједнице „Земља Живих“)

„Проблем зависности“

27. јун – о Рафаило Бољевић

(игуман манастира Подмаине)

„Болест душе и духовни мир“

04. јул – протојереј ставрофор др Зоран Крстић

(ректор богословије у рагујевцу, професор Православног Богословског Факултета у Београду)

„Хришћански смисао болести и патње“

sabranja

Храм Вазнесења Господњег у Чачку 13. и 14. 06. 2015, са поласком у 02.00 часова, организује поклоничко путовање у светиње:

Морача

Дајбабе

Режевиће

Подмаине

Цетињски манастир

Острог

Нова Грачаница

Тврдош

Саборни храм у Требињу

Цена 3800 динара, пријављивање у продавници Саборног храма.

ostrog 1a

Храм Вазнесења Господњег у Чачку 07. 06. 2015, са поласком у 05.00 часова, организује поклоничко путовање у светиње:

Манасија
Раваница
Свети Роман
Ђунис
Стубал

Света Литургија у манастиру Манасија.
Цена 1500 динара, пријављивање у продавници Саборног храма.

Manasija

Храм Вазнесења Господњег прославио Храмовну славу

Храм Вазнесења Господњег у Чачку  молитвено је прославио храмовну и градску славу, Спасовдан. Уз велико присуство верника, градоначелника Чачка, господина Војислава Илића, чланова градске управе, добротвора цркве,служена је Света Литургија након Које је благодарно и молитвено литија прошла кроз град. По повратку литије резан је славски колач, а након резања колача старешина храма Вазнесења Господњег протојереј Иван Пауновић свима је честитао славу и уручио захвалнице заслужним грађанима. По завршетку доделе захвалница служен је свечани ручак.

Поред великог броја верника и градске управе у прослави је било младих који су са својим вероучитељима учествовали у литији, такође, наши најмлађи суграђани из КУД „Бамби“ придружили су се у овом Богоугодном слављу.

 

https://youtu.be/ivIzwjR_Ves

У сусрет Спасовдану

https://www.youtube.com/watch?v=9XtUqkQOBEY&feature=player_embedded

Спасовдан

С неизмерном духовном радошћу позивамо Вас 21. маја да молитвено и духовно прославимо храмовну и градску славу, Спасовдан.

08.00 – Света Литургија
09.15 – Свечана Литија
10.00 – Резање славског колача

plakat

02. мај 2015.

у 17.30 часова служиће се

АКАТИСТ СВЕТОМ НИКОЛАЈУ ЖИЧКОМ

Његово Преосвештенство Епископ Жички Господин Јустин

служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму у Чачку на други Васкрс

На Васкрсни понедељак, 13. априла 2015. године, Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин началствовао је евхаристијским сабрањем у храму Вазнесења Господњег у Чачку, уз саслужење архимандрита Дамјана (Цветковић) и братства овог храма.

Многобројни верници из Чачка и околине причестили су се Телом и Крвљу Господа и Спаса нашег Исуса Христа а молитвено је присуствовао и председник Општине Чачак, г. Војислав Илић са сарадницима.

У току свете Литургије, владика Јустин је рукопроизвео јереја Небојшу Дабића, пароха чачанског, у чин протојереја а богослова Душана Арсенијевића у чин чтеца.

За Епископа, градске челнике, монаштво, свештенство и верни народ, братство храма је приредило трпезу љубави.

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

1303653255_8766149e

20150412_002946 20150412_005855

Вечерње (изношење Плаштанице) и Опело Христово (Статије) у храму Вазнесења Господњег

Бденије Великог Четвртка

Свештенство храма Вазнесења Господњег у Чачку на Велики Четвртак служило је бденије (читање дванаест страсних Јеванђеља).

Света Архијерејска Литургија

Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин служиће Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму у Чачку на Васкрсни понедељак, 13. 04. 2015. године, у 09.00 часова.


Распоред Богослужења у периоду страсне недеље

06. 04. 2015 – Велики понедељак

07.00 – Литургија Пређеосвећених Дарова

07. 04. 2015 – Велики уторак, Благовести

08.00 – Света Литургија

08. 04. 2015 – Велика среда

07.00 – Литургија Пређеосвећених Дарова

09. 04. 2015 – Велики четвртак

08.00 – Света Литургија

18.00 – Бденије (читање дванаест страсних јеванђеља)

10. 04. 2015 – Велики петак

07.00 – Царски часови

16.00 – Вечерње (изношење Плаштанице)

19.00 – Опело Христово (Статије)

11. 04. 2015 – Велика субота

07.00 – Света Литургија

12. 04. 2015 – Васкрс

23.00 – Јутрење

00.00 – Света Литургија

07.00 – Света Литургија

13. 04. 2015 – Васкрсни понедељак

09. 00 – Света Архијерејска Литургија

14. 04. 2015 – Васкрсни уторак

08.00 – Света Литургија


Прослава Цвети

Сутра, 5. априла на празник Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвети, у храму Вазнесења Господњег у 08.00 часова биће служена Литургија, а након тога Српска православна црквена општина Чачак при храму Вазнесења Господњег у Чачку и Удружење спортских риболоваца организују и кување рибље чорбе за своје парохијане.


 

Литијски обележен Празник

Упокојио се у Господу протојереј Драган Никитовић

После дуге и тешке болести данас је у Господу уснуо протојереј Драган Никитовић, парох чачански. Опело ће се служити у Саборном храму у Чачку у петак 27. марта у 12.00 часова, а сахрана ће бити у 14.00 часова на чачанском гробљу.

Видео запис предавања проф Здравка Пена

 

Распоред богослужења у периоду Великог Поста

среда:

06.30 часова – Литургија Пређеосвећених Дарова

петак:

06.30 часова – Литургија Пређеосвећених Дарова

субота:

07.00 часова – Света Литургија

недеља:

08.00 – Света Литургија

јутарње и вечерње богослужење служиће се као ван поста.

Позивамо све Причаснике да се пре Причешћивања консултују са својим парохијским свештеником око Свете Тајне Исповести.

Света Тајна Исповеси служиће се ноћ пред Свету Литургију, након вечерњег богослужења.

Избегавајте Исповест у току Литургије. Дођите припремљени на Свету Литургију и измирени са Господом примите Свето Причешће.

ЕМИСИЈА „ДОБРО ДОШЛИ“

О ВАСКРШЊЕМ ПОСТУ,

САБОРНИ ХРАМ У ЧАЧКУ, 2015.

Предавање професора Здравка Пена

Οтворена изложба „…И у векове векова“

У галерији Народног музеја у Чачку отворена је изложба дубореза Његовог Преосвештенства Епископа Жичког Господина Јустина.

IMG_5758 IMG_5787 IMG_5664 IMG_5671 IMG_5686 IMG_5689 IMG_5699 IMG_5714 IMG_5732 IMG_5755

Недеља 22.02.2015. у 18.00 часова

Сала Парохијског дома Саборне цркве у Чачку.

Предавање:
„Литургија и Покајање“

проф Здравко Пено

plakat1

Петак 20.02.2015. у 19.00 часова

Отварање изложбе дрвореза Његовог Преосвештенства Епископа Жичког Господина Јустина

Plakat

Петак 06.02.2015. у 16 часова

АКАТИСТ СВЕТОЈ КСЕНИЈИ ПЕТРОГРАДСКОЈ

Велика руска светитељка која се прославила многим чудима. Верници јој се моле за добијање посла, проналажење брачног друга, добро здравље, заштиту деце и породице.57478117519698786_n

ЖИТИЈЕ БЛАЖЕНЕ КСЕНИЈЕ ПЕТРОГРАДСКЕ

Блажена Ксенија Петроградска је још за живота и током 19. и 20. века била поштована као брза помоћница и чудотворка. Ради спасења и љубави према ближњима, она је узела на себе подвиг јуродивости. За своје подвиге, молитве, постове, странствовања и са смирењем претпљене поруге, Блажена је добила од Бога дар прозорљивости и чудотворства. Њена капела на Смоленском гробљу је препуна благодарности људи за учињена чуда по њеном молитвеном заступништву.
У јуну 1988. на Помесном Сабору Руске Православне Цркве блажена Ксенија Петроградска је канонизована.

Блажена Ксенија је рођена између 1719. и 1730. године и свој спасоносни подвиг носила је у Петрограду (садашњи Санкт-Петербург). Ксенијин муж, Андреј Фјодорович Петров, био је појац дворског хора. Ништа није познато о детињству и младости Блажене Ксеније, а народно сећање је сачувало само то што је везано за сам почетак њеног јуродивог подвига – изненадна смрт мужа који је умро без хришћанског покајања.
Потресена тим страшним догађајем, двадесетшестогодишња удовица је одлучила да отпочне најтежи хришћански подвиг – да се прави безумна, како би, приневши оно најдрагоценије у човеку – разум, умолила Створитеља за помиловање изненадно преминулог супруга. Ксенија се одрекла свих световних блага – свог звања и богатства, и више од тога – саме себе. Оставила је своје име, и узевши име свог супруга, прошла са њим цео свој крсни пут, приносећи на олтар Божији дарове спасоносне љубави према ближњем.
Када је на дан погреба свог мужа Ксенија обукла његову одећу: прслук, кафтан, панталоне и качкет, и тако одевена кренула у погребну поворку, родбина и њени пријатељи бејаху помислили да јој је смрт Андреја Фјодоровича помрачила разум. Сви су се били веома сажалили на њу. А Ксенија их је, као она која је изгубила разум, тешила говорећи: „Андреј Фјодорович није умро, већ се оваплотио у мене, Ксенију, која је давно умрла“ Тако је започело њено лутање улицама Петрограда.
Кућу, коју је наследила након смрти мужа, одлучила је да поклони Параскеви Антоновој, која је изнајмљивала код ње собицу, сав свој иметак да раздели сиротињи, а новац да однесе у цркву за покој душе „слушкиње Божије Ксеније“.
Дознавши за такву њену одлуку, рођаци њеног мужа замолише управу, да не дозволи Ксенији да у безумљу раздели сву своју имовину. Међутим, након одговарајућег испитивања беше изведен закључак да је она потпуно здрава и да има право да располаже својом имовином како сама жели.
Након тога, Блажена Ксенија је разделила све што је имала и изашла само у једном мужевљевом оделу на улицу, упутивши се у подвижничко странствовање. Изложена свакојаким оптужбама и подсмесима, по читаве дане – зими и лети, по жези и мразу, лутала је Петроградом. Њена чудна одећа и неразумљив говор, њена кротост и незлобивост изазивали су подсмех злих људи, посебно несташних дечака који јој се ругаху. Али је Блажена Ксенија, непрестано се молећи, беспоговорно носила свој спасоносни подвиг.
То време везано је за почетак градње нове камене цркве на Смоленском гробљу. Подигнута грађевина је била већ веома висока, па су зидари морали најпре да подигну цигле на скелу, па тек онда да граде. Блажена Ксенија је одлучила да тајно помаже градитељима. Ноћима, без обзира на временске прилике, подизала је циглу и слагала је на скелу. Радници би се изјутра веома чудили ономе што се дешавало. Најзад су одлучили да сазнају ко је тај невидљиви помоћник, и дошавши на градилиште током ноћи, установили су да је то читавом Петрограду добро позната „безумна“ Ксенија.
Мало по мало, најосетљивији хришћани су почели да примећују да Ксенија није само глупа просјакиња, већ да носи у себи нешто посебно. Милостињу коју су јој давали, она није узимала од свакога, већ само од добрих и срдачних људи. Увек узимајући само копејку, она је одмах давала сиромасима сличним њој. Када се мужевљево одело на њој с временом већ било искрзало, она је почела да се облачи и зими и лети у бедне рите, а на босим, и од мраза натеченим ногама, носила је исцепане ципеле. Многи су јој нудили топлу одећу и обућу, али Блажена није хтела ништа да узме, и наизменично је облачила или црвену блузу и зелену сукњу, или зелену блузу и црвену сукњу. Дању је Ксенија, као безумна лутала по граду, а ноћу је, склањајући се од људских очију, одлазила ван града, у поље, где је проводила време у молитви, наизменично метанишући на све четири стране света. У пољу је, према њеним речима, присуство Божије било „видљивије“. Убрзо је окружење почелао да обраћа пажњу на то, да се у њеним речима и делима често крије дубоки смисао. Примећивали су да, ако је Ксенија од неког нешто тражила, то беше знак да му помаже и спасава га од невоље и беде која ће га задесити, и обратно, ако је некоме нешто давала, тога је у скорије време очекивала велика радост. Касније, када је Блажена почела важити за прозорљиву, појављивала се на улицама и пијацама града, како би јој сви који су је знали нудили своје услуге. Упадајући у реч један другом, молили су „Андреја Фјодоровича“ да узме нешто или макар да окуси од понуђених производа, јер беше тад у народу веровање – узме ли Ксенија нешто од домаћина, његова трговина ће постати веома успешна.
Угледавши је, мајке са децом журиле су јој у сусрет да их благослови или само да помилује дете по глави, уверене, да ће га само један додир Блажене одмах исцелити.
Својом великом смиреношћу, подвигом духовног и физичког сиромаштва, љубављу и молитвама за ближње, Ксенија је стекла благодатни дар прозорљивости. Тим је својим даром она многима помагала у уређивању живота и спасењу душа.

Познат је случај када се Блажена Ксенија побринула за добробит и спасење, тада још нерођеног детета. Као дугогодишња познаница, дошла је код Параскеве Антонове, којој је била поклонила своју кућу, и рекла јој: „Ето, ти ту седиш и ушиваш чарапе, а не знаш да ти је Бог сина послао! Иди што пре на Смоленско гробље“. Иако силно збуњена том бесмислицом, Параскева је ипак послушала Блажену и отишла. На гробљу је видела гомилу света, а када је мало ближе пришла, сазнала је и то да је неки кочијаш оборио трудну жену. Ту пак, на земљи жена је родила дечака и испустила душу. Сви су се питали ко је она и има ли родбине, али нису успели да сазнају. Видевши у том догађају Божију промисао, Параскева је дечака узела к себи, усвојила га и однеговала у свој строгости хришћанског живота. Син је мајку веома поштовао и пазио до дубоке старости, а Параскева је захваљивала Богу и слушкињи Божјој Ксенији за њену заповест да дечака узме за сина.
Блажена Ксенија је живела скоро четрдесет и пет година у јуродивом подвигу, па се може закључити да је предала своју душу Господу почетком деветнаестог века.
Света угодница Божија сахрањена је на Смоленском гробљу у Петрограду, где је својевремено помагала градњу цркве, подигнуту у име иконе Смоленске Мајке Божије.
Од дана упокојења Блажене прошло је око два века, али чуда учињена молитвама угоднице не бледе, нити народно сећање на њу ишчезава.
Године 1902 над гробницом Блажене Ксеније сазидана је нова капела са мраморним иконостасом и надгробним спомеником. Она је увек била отворена за служење помена, који се нигде толико често нису служили као на гробу Блажене Ксеније.
Данас је капела рестаурирана и поново отворена за приступ и молитве.
Нека би дао Господ молитвама блажене Ксеније своју милост и благослов свима онима који с вером и љубављу притичу њеном небеском заступништву. Амин.

Тропар, глас 7
Одбацивши таштину овог света, узела си на себе крст бездомног боготражитељства,
ниси се плашила дубоког бола и немаштине, нити оних што ти се ругаше, јер си познала љубав Христову. И сада наслађујући се овом љубављу на небесима, Ксенија Блажена и божански мудра, моли се за спасење душа наших.

Кондак, Глас 3.
Данас светло ликује град светог Петра, јер мноштво оних који су тужни и који се у твоје молитвено заступништво уздају, свеблажена Ксенија, налазе утеху, јер си Ти граду овом похвала и утврђење.

Завршено тродневно прослављање Светог Саве

Храм Вазнесења Господњег у Чачку, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа Жичког Господина Јустина, а у сарадњи са Домом културе у Чачку, тродневно је обележио празник Светог Саве дајући прослави назив „Стопама Светог Саве“.

Попут стасавања младог принца Растка у атонског монаха, архипастира, Светитеља који је православном народу донео светла светлости и приказао Светлост Новог Јерусалима, прослава је за идеју имала приказивање живота Светог Саве кроз духовно предавање, концерт духовног садржаја и, коначно, на духовној академији. Да вера без дела није вера, показано је тако што су улазнице за прославу плаћане слободном вољом, а сав сакупљени прилог биће распоређен у добротворне сврхе. Српска Православна Црквена Општина Чачак се на овај начин надовезује на успешну акцију „Недеље Милосрђа“ у којој је учествовао цео град.

У суботу, 24. јануара одржано је предавање др Димитрија Стефановића (секретар САНУ) и ђакона Ненада Илића (православни режисер, књижевник, публициста). Др Димитрије Стефановић је, упркос поодмаклој доби показао сву радост живота продуховљене особе и беседио на тему црквене химнографије и књижевности Светосавског карактера. Отац ђакон говорио је о о актуелности Светог Саве у свим временима. Отац Ненад спрема филм о Светом Сави, тако да је искористио прилику да са присутнима подели свој приступ анализи свевремености и значају Светог Саве за српски и православни народ.

У навечерје празника Светог Саве концерт је одржала госпођа Дивна Љубојевић, српска интерпретаторка православне духовне музике Србије, Византије, Бугарске и Русије и оснивач, диригент и уметнички руководилац хора и студија за духовну музику „Мелоди“. Посебан куриозитет је што госпођа Дивна ретко наступа у Србији.

Свечана академија одржана је на сам дан Светог Саве. Организована је у сарадњи јереја Слободана Јаковљевића и вероучитеља Милоша Живановића, Ђорђа Чоловића и Ђорђа Матијевића. Концепт академије заснован је на стасавању Растка и његовој чежњи за пустињом и Светом Гором. Након одласка на Атос „рођен“ је Сава, који од цара добија самосталност Цркве и који се венцима светлости овенчава ореолом светитељства. Академију је обележио српски византисјки хор „Мојсије Петровић“ који негује древно црквено појање Византије и Старе Србије. Текстове су произносили глумци из Београда и Чачка. Првак Народног позоришта, господин Љубивоје Тадић, допутовао је из Београда да би са нама поделио благе речи Светог Саве. Поред господина Љубивоја, текстове је читала глумица Драгана Милошевић и професор Слободан Николић и господин Горан Ђудић. Вокални солиста Јадранка Јагличић и хор Гимназије Чачак допринели су музичкој разноврсности академије.

Остаје нам да се захвалимо свим посетиоцима и учесницима академије и да заблагодаримо Светом Сави на великој милости.

Вероучитељ Ђорђе Чоловић

фотогалерија:

линкови за свако предавање:

„У сусрет Светом Сави“

https://www.youtube.com/watch?v=UZpb9yd3miY

Наступ Дивне Љубојевић и хора „Мелоди“

https://www.youtube.com/watch?v=6Kfmgnlr0to&feature=youtu.be

Свечана Академија

https://www.youtube.com/watch?v=-f3j6AVSqvI

 

 

Братство храма Вазнесења Господњег поделило помоћ установи „Зрачак“ и дечјем одељењу болнице у Чачку

(фотогалерија)

Након Свете Литургије на дан празника Светог Саве у парохијском дому уприличено је рецитовање деце на тему Светог Саве након чега су сви учесници награђени.

 

Након Свете Литургије и Светосавксе рецитације братство храма Вазнесења Господњег у Чачку посетило је Чачанску болницу и дечје одељење и уручило два инхалатора као донацију а деци која су била на одељењу подарени су Светосавски пакетићи

IMG_4681 IMG_4671

Након посете болници посетили смо и установу за дневни боравак деце, младих и старих ометених у развоју „Зрачак“

IMG_4769 IMG_4725 IMG_4736 IMG_4741 IMG_4767

 

 

ДОДЕЉЕНИ НОВИ АПАРАТИ ЧАЧАНСКОЈ БОЛНИЦИ

Представници Црквене општине данас су посетили одељење чачанске болнице и поклонили два инхалатора за лечење респираторних болести деце.

https://www.youtube.com/watch?v=XVIU2-b1I94

ОДРЖАН КОНЦЕРТ ДИВНЕ ЉУБОЈЕВИЋ И ХОРА „МЕЛОДИ“

https://www.youtube.com/watch?x-yt-cl=84503534&v=v6A-_68yv-g&x-yt-ts=1421914688

У великој сали Дома културе синоћ је одржан концерт Дивне Љубојевић и хора „Мелόди“ у оквиру програма прославе празника Светог Саве, који је ове године храм Вазнесења Господњег у Чачку организовао под називом „Стопама Светог Саве“.
Дивна Љубојевић је српска интерпретаторка православне духовне музике Србије, Византије, Бугарске и Русије. Завршила је Музичку академију у Новом Саду. Дириговањем се бави од 1988. године, а од 1991. године наступа уз пратњу хора „Мелόди“ из Београда, чији је оснивач, диригент и уметнички руководилац. Током више од 20 година постојања недељом и празницима певају на богослужењима у манастиру Ваведење на Сењаку у Београду, али и у многим другим манастирима и црквама.

Хор „Мелόди“ и Дивна Љубојевић одржали су велики број наступа широм света, промовишући православну духовну музику, а део њиховог програма имала је част да чује и публика у Чачку.

извор

http://www.rtvgalaksija.rs/2015/01/27/odrzan-koncert-divne-ljubojevic-i-hora-melodi/

Ускоро видео запис целог наступа и фото галерија

„Стопама Светог Саве“

„У сусрет Светом Сави“
видео линк предавања др Димитрија Стефановића и ђакона Ненада Илића

https://www.youtube.com/watch?v=UZpb9yd3miY&feature=youtu.be

ТРАДИЦИОНАЛНА СВЕЧАНА СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА

https://www.youtube.com/watch?v=RvpAMPHuB6g

Храм Вазнесења Господњег у Чачку поводом Савиндана, празника Светог Саве, организовао је низ духовних догађаја у част првог архиепископа и просветитеља српског, под називом „Стопама Светог Саве“.

На сам дан празника, 27. јануара, братство овог храма у 8 часова служиће Свету литургију, а у 19 часова у великој сали Дома културе биће приређена и Светосавска академија.

У програму учествују: Српски византијски хор „Мојсије Петровић“, вокални солиста Јадранка Јагличић, хор Гимназије и ученици Музичке школе „Др Војислав Вучковић“, глумци Љубивоје Тадић, Драгана Милошевић и Горан Ћудић и професор Слободан Николић.
Академија ће бити хуманитарног карактера. Улазнице се неће наплаћивати, али ће посетиоци имати прилику да дају новчани прилог, који ће бити употребљен у хуманитарне сврхе.
извор;

У сусрет Светом Сави

https://www.youtube.com/watch?v=HLNs7P7uaA8

Храм Вазнесења Господњег у Чачку и Дом Културе у Чачку угостили су др Димитрија Стефановића и ђакона Ненада Илића у оквиру тродневне прославе Светог Саве. Тема првог предавања била је „У сусрет Светом Сави“. Господин Димитрије Стефановић одржао је кратко предавање о свевремости Светосавске химнографије и црквене књижевности у Србији, док је отац ђакон беседио о актуелности Светог Сави у свим временима. Отац Ђакон спрема филм о Светом Сави тако да је искористио прилику да са присутнима подели свој приступ анализи свевремености и значају Светог Саве ѕа српски, и православни, народ.

КОНЦЕРТ ДИВНЕ ЉУБОЈЕВИЋ И ХОРА „МЕЛОДИ“

https://www.youtube.com/watch?v=7jdKq-UxdEM

У оквиру Светосавских дана које организује храм Вазнесења Господњег под називом “Стопама Светог Саве “ у понедељак 26. јануара у 19 часова у великој сали Дома културе концерт духовне музике одржаће Дивна Љубојевић и хор „Мелόди“.

Дивна Љубојевић је српска интерпретаторка православне духовне музике Србије, Византије, Бугарске и Русије. Дириговањем се бави од 1988. године, а од 1991. године наступа уз пратњу хора „Мелόди“ из Београда, чији је оснивач, диригент и уметнички руководилац. Током више од 20 година постојања недељом и празницима певају на богослужењима у манастиру Ваведење на Сењаку у Београду, али и у многим другим манастирима и црквама.

Хор „Мелόди“ и Дивна Љубојевић одржали су велики број наступа широм света, промовишући православну духовну музику у класичну музику.

СТОПАМА СВЕТОГ САВЕ, ЧАЧАНСКИ ДОМ КУЛТУРЕ, САБОРНИ ХРАМ У ЧАЧКУ, 2015.

https://www.youtube.com/watch?v=43aoAo7exSs

Низом манифестација под заједничким називом “Стопама Светог Саве “ које ће се одржавати у великој сали Дома културе храм Вазнесења Господњег обележиће Савиндан.
У суботу 24. јануара у 19:00 сати предавање са темом “У сусрет Светом Сави” одржаће академик др Димитрије Стефановић и православни режисер и писац, ђакон Ненад Илић.

Димитрије Стефановић је српски музиколог и диригент, академик и генерални секретар САНУ, дугогодишњи научни радник и познавалац православне црквене музике.

Ђакон Ненад Илић, редитељ, писац, драматург, аутор је, између осталог, првог филма о Светом Николају српском и Јустину Ћелијском, редитељ ТВ емисија “Саборник“, идејни творац црквеног часописа “Искон“. Тренутно ради на филму „Отац“ о Растку Немањићу и Стефану Немањи – Светом Сави и Светом Симеону.

Тродневна прослава Светог Саве

https://www.youtube.com/watch?v=xfzBaieD12c&feature=share

Plakat

Богојављење 2015.

Богојављење

https://www.youtube.com/watch?v=tGknntUohZM

 

МОЛЕБАН ЗА ПОЧЕТАК ПРАВОСЛАВНЕ НОВЕ ГОДИНЕ, ГРАДСКИ ТРГ У ЧАЧКУ, 2015.

 

13. јануар 2015, прослављена слава Свети Теофилакт Охридски

 

МОЛЕБАН У ПОНОЋ ЗА СРПСКУ НОВУ ГОДИНУ

https://www.youtube.com/watch?v=PoALjJz1Z_E

На градском тргу у Чачку одржаће се прослава Српске нове године. Поред традиционалног начина обележавања овог празника уз богат музички програм, свештенство цркве Светог Вазнесења Господњег у Чачку служиће на градском тргу Молебан за почетак Нове године по јулијанском календару, која се још назива и Српска Нова година.
Молебан је православно црквено богослужење којим се молитвено обраћа Богу, Богородици или неком од светитеља. Молебани могу бити заједнички, у храму пре или после литургије, јутрења или вечерње службе и лични, који се могу обављати у кући.
На градском тргу у ноћи између 13. и 14. јануар свештенство храма Светог Вазнесења помолиће се, заједно са грађанима Чачка за успешну и благословену 2015. годину.

СПЦ ПРОСЛАВЉА СВЕТОГ ТЕОФИЛАКТА ОХРИДСКОГ

https://www.youtube.com/watch?v=qrfjEmB18IA

Српска православна црква сутра прославља Светог Теофилакта архиепископа охридског. У цркви Светог Вазнесења Господњег у Чачку, на празник светитеља чије се мошти налазе у овом храму, биће служена литургија.
Као клирик Велике Цркве, Теофилакт је изабран за епископа и послат, мимо своје воље, у Охрид, где је провео око двадесет пет година (од 1082-1108). Хоматијан Охридски назива га „најмудријим архиепископом“. Био је човек огромне учености, светске и богословске, утанчаног византијског укуса, а стекао је славу великог проповедника и познаваоца светоотачке литературе. Тумачења сва четири јеванђеља и апостолских посланица, која је написао блажени Теофилакт Охридски, била су незамењиви приручници међу православним хришћанима Византије, Србије, Русије и Грчке. Од осталих његових дела позната су још и његова Писма, и Живот светог Климента Охридског. У старости свети Теофилакт се повукао из Охрида у Солун где се, како се мисли, и упокојио.
Његове мошти налазе се у храму Светог Вазнесења Господњег у Чачку.
Кивот са моштима отвара се сваке недеље на литургији и празницима.

Света Архијерејска Литургија у Чачку и посета Болници у Чачку

Други дан Божића Црква хришћанска одаје славу и хвалу Пресветој Богоматери, која роди Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа. Сабором се Њеним назива ово празновање зато што се тога дана сабирају сви верни да прославе њу, Матер Богорoдицу, и што се торжествено, саборно, служи у част Њену.

Његово Преосвештенство Епископ Жички, Г. Јустин, благоизволео је да молитвено прослави други дан Божића у Свом родном граду, Чачку, служећи Свету Архијересјку Литургију.

https://www.youtube.com/watch?v=8j2emTm91p4&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=H6GJTbous-E

Након Литургије Преосвећени је посетио чачанску болницу са старешином храма Вазнесења Господњег, протојерејем Иваном Пауновићем, координатором Добротворног Старатељства при храму, јерејем Миланом Љубичићем и вероучитељима. У болници су дочекани од стране директора Здравственог центра „Др Драгиша Мишовић“, Радослава Милошевића који је од Епископа и представника Храма Вазнесења Господњег примио вредну помоћ у виду кардио токографа, пулсног оксиметра и халогене лампе.

https://www.youtube.com/watch?v=ygQQEpohojk&feature=youtu.be

Посета Епископа чачанској болници представљала је круну акције „Недеља Милосрђа“ коју је организовао храм Вазнесења Господњег. У акцији су, преко вероучитеља, учествовали ђаци и наставно особље свих основних и средњих школа који су несебично помогли акцију материјалним и другим средствима, приватни предузетници Чачка и грађанство. Захваљујући помоћи целог града обезбеђени су пакетићи за најмлађе суграђане, пакети за социјално угрожене и апарати за болницу.

Овом приликом се захваљујемо свима који су несебично помогли ову акцију и омогућили да се испуни радост Божића у нашем граду. Позивамо све људе добре воље да се редовно укључују у сличне акције и покажу христољубље на делу.

 

вероучитељ Ђорђе Чоловић

ПОСЕТА ВЛАДИКЕ ЈУСТИНА ЧАЧАНСКОЈ БОЛНИЦИ

https://www.youtube.com/watch?v=z8APLMgoYEw

Беседа са Свете Архијерејске Литургије у Чачку

https://www.youtube.com/watch?v=Ff0E8rIq314

 

УРУЧЕНА ДОНАЦИЈА ДОБРОТВОРНОГ СТАРАТЕЉСТВА МАЈКАМА БЕБА РОЂЕНИХ НА БОЖИЋ

https://www.youtube.com/watch?v=6y88S-dIUwc

Божићна посланица Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја

https://www.youtube.com/watch?v=__KuxY0V2bE&feature=youtu.be

ПАЉЕЊЕ БАДЊАКА И БАДЊЕ ВЕЧЕ У САБОРНОМ

ХРАМУ У ЧАЧКУ

https://www.youtube.com/watch?v=brjadDm-43E&feature=youtu.be

ПАЉЕЊЕ БАДЊАКА И БАДЊЕ ВЕЧЕ У САБОРНОМ

ХРАМУ У ЧАЧКУ

https://www.youtube.com/watch?v=SGdgJf6giyk

Православни верници у Србији обележавају Бадње вече, поред породичног окупљања за посном трпезом, традиционалним уношењем и паљењем бадњака и службама у храмовима, пред најрадоснији хришћански празник Божић.

Паљењу бадњака испред Саборног храма у Чачку присуствовао је велики број грађана. Верници су се окупили у поподневним сатима у порти Цркве, а затим је поворка кренула у сусрет градоначелнику и челницима града до зграде Градске управе. „Градски“ бадњак пренет је до храма Вазнесења Господњег, где је уследило Мало повечерје са освећењем „црквеног“ и „градског“ бадњака, што је имало и своју симболику, с обзиром да је бадњак симбол љубави и светлости, симбол заједништва и јединства. Затим је уследило традиционално изношење и паљење бадњака у порти храма у присуству бројних грађана, привредника и представника градске власти. Вече пред Божић прошло је уз ватромет, богат музичко – сценски програм, за који су били заслужни Етно бенд, трубачи и КУД „Бамби“. Братство храма Вазнесења Господњег обезбедило је и послужење за све присутне, а најлепше изненађење уследило је за наше најмлађе суграђане, за које су припремљени пакетићи и који имали прилику да виде приказ пећине у којој је Христос рођен.

Бадње вече је у Чачку прослављено онако како и доликује – молитвено, у миру, сложно и достојанствено, у част и славу рођења Христовог.

 

Извор, http://www.rtvgalaksija.rs/

БОЖИЋНА ЧЕСТИТКА ВЛАДИКЕ ЈУСТИНА

https://www.youtube.com/watch?v=vkKrNn8vK00

+ЈУСТИН

ПО МИЛОСТИ БОЖИЈОЈ ПРАВОСЛАВНИ ЕПИСКОП ЖИЧКИ,

Рођење Христово је празник вечне и божанске Радости, којом нас је обрадовао Богомладенац Христос, родивши се у Витлејему. Он се једанпут у дубини витлејемске ноћи родио у скромној пећини и тако се показао анђелима и пастирима, а гле, увек се изнова сваког Божића рађа у дубини и топлини срца наших!

Молитвено вам желимо да Богомладенац Христос пронађе срца ваша припремљена и отворена за његово обиталиште.

Са овим жељама и молитвама честитамо вам Божић и желимо срећну и благословену Нову 2015. годину.

Радосно вас поздрављамо кличући,

Мир Божији! Христос се роди!

У Краљеву о Божићу

Епископ жички

Јустин

БАДЊЕ ВЕЧЕ И БОЖИЋ У САБОРНОМ ХРАМУ У ЧАЧКУ

https://www.youtube.com/watch?v=2pJ29InCbl0

Српска православна црква и верници 7. јануара славе рођење Исуса Христа-Божић. Овај празник, као и Бадњи дан, који му претходи, обележава се у свим храмовима широм Србије и у свим деловима света, који поштују јулијански календар. Као и претходних година у Храму Вазнесења Господњег у Чачку на ове празнике биће организована богослужења.

06. 01. – Бадњи дан

17.00 – Мало повечерје и паљење бадњака

07. 01. – Рођење Христово, Божић

23.00 – Божићно јутрење

00.00 (поноћ) – Света Литургија

07.00 – Света Литургија

08. 01. – Сабор Пресвете Богородице

09.00 – Света Архијерејска Литургија коју ће служити Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин

09. 01. – Свети Првомученик Архиђакон Стефан

05.30 – Света Литургија

УДРУЖЕЊЕ ПРИВАТНИХ ПРЕДУЗЕЋА УЧЕСТВУЈЕ У „НЕДЕЉАМА МИЛОСРЂА“

https://www.youtube.com/watch?v=PuePFZx2KFw

5. јануар 2015.

Храм Вазнесења Господњег у Чачку, организовао је током поста пред Божић хуманитарну акцију „Недеље милосрђа“. У ову акцију укључило се и удружење „Унија Чачак 2000″ које је данас своју помоћ уручило „Добротворном старатељству“ при Храму у Чачку.

„Добротворног старатељство“ је основано почетком 2014. године са циљем да помогне свим нашим, све бројнијим, потребитим и угроженим суграђанима. Са тим циљем, покренута је и акција „Недеље милосрђа“.

У току „Недеља милосрђа“ свакодневно се прикупљају прилози у прехрамбеним производима, личној хигијени, кућној хемији, као и новчани прилози. Акција ће трајати до Савиндана – 27. јануара. Сакупљена средства биће расподељена суграђанима којима је помоћ најпотребнија, ђацима и установама.

Чачак – Социјално најугроженије породице са подручја Чачка биће помогнуте на Божић, најрадоснији хришћански празник.

Хуманитарна организација при храму Вазнесења Господњег,“Добротворно старатељство”, помоћи ће више од 50 породица тако што ће им доделити стандардне пакете који подразумевају животне намирнице, средства за личну хигијену и кућну хемију. Такође, захваљујући сарадњи храма Вазнесења Господњег са појединим привредницима који су окупљени у удружење “Унија 2000”, обезбеђена су новчана средства, као и пакети за животне потребе грађана који су у граду најугроженији.

Добротворно старатељство”, према речима координатора, јереја Милана Љубичића, основано је почетком 2014. године са циљем да помогне свим породицама у Чачку које су материјално угрожене. Такође, он је нагласио да ово није изузетак, већ да су сви који учествују у овој организацији истрајни у намери да помогну током целе године.

Јереј храма Вазнесења Господњег, Милан Љубичић, фото – Глас западне Србије

“Функционишемо у систему који чини 12 епархија тако што сваки свештеник пријављује најугроженије породице. Такође, прави се и списак свих донатора који желе да помогну и трудимо се да их повежемо са поменутим породицама. У току поста покренули смо “Недеље милосрђа”, а током тих дана заједно са основним и средњим школама, угоститељским објектима, приватним предузећима, апотекама и великим трговинским ланцима, организовали смо скупљање помоћи, а пакете ћемо поделити на Божић, после Литургије. На нашој евиденцији тренутно је око 60 породица које ће бити помогнуте”, рекао је јереј храма Вазнесења Господњег, Милан Љубичић и истакао да је њихов циљ да пробуде осећање милосрђа код свих наших суграђана, посебно оних најмлађих.

Донација коју је обезбедила организација „Унија 2000“, фото ГЗС

Удружење привредника града Чачка “Унија 2000”, одазвало се позиву свештенства храма Вазнесења Господњег да помогну у прикупљању помоћи социјално угроженим чачанским породицама. На тај начин обезбеђене су животне намирнице, кућна хемија, као и средства за личну хигијену. Према речима председника Управног одбора ове организације, Срба Ђурића, препозната је искрена хуманост свих свештеника чачанског Храма.

Председник Управног одбора удружења „Унија 2000“, Србо Ђурић, фото – ГЗС

“За релативно кратко време успели смо да прикупимо помоћ. Ово су прилике када треба да покажемо да умемо да приметимо људе који тешко живе, а који су око нас. “Унија 2000” учествовала је и раније у помоћи грађанству, при том пре свега мислим на оне који су угрожени након мајских поплава. Народ је иначе милосрдан, али је више пута био преварен у оквиру разних хуманитарних акција. Управо због тога, ми имамо све спискове и трудимо се да све буде транспарентно. Помогли смо са нешто више од 20 хиљада динара, а укупна вредност помоћи укључујући пакете за породице вредна је око 200 хиљада динара”, још је истакао Ђурић.

АКЦИЈА ПАКОВАЊА ПАКЕТИЋА ЗА ДЕЦУ ЗА БАДЊИ ДАН, САБОРНИ ХРАМ У ЧАЧКУ, 2015.

Уложили смо мали труд како бисмо на Бадње вече обрадовали све наше мале суграђане. Наравно, велику захвалност дугујемо нашим пријатељима који су нам пружили несебичну помоћ- Чипсари у Чачку, Макробели, Трговинским радњама Јеж, Фирми Мој циљ.

Да Богомладенац благослови Вас и ваше породице!

АКАТИСТ СВЕТОМ МУЧЕНИКУ БОНИФАТИЈУ, САБОРНИ ХРАМ У ЧАЧКУ, 2014.

И ове године братство храма Вазнесења Господњег у Чачку служило је овај акатист покајног карактера, за сву нашу браћу и сестре који ће ову ноћ провести у пијанству, страстима и блуду, упркос томе што се налазимо у посту спремајући своје душе да дочекамо Рођење нашег Спаситеља Господа Исуса Христа.

Господе Исусе Христе помилуј нас грешне!

Распоред Бо%B

Страница је у изради

Ова страница је у изради